စၾကာဝဠာအနႏၵ၌ရွိၾကကုန္ေသာ လူ၊နတ္၊ျဗမၼာ၊သတၱဝါအားလံုးတိုသည္ ကိုယ္စိတ္နွစ္ျဖွာခ်မ္းသာၾကပါေစ၊ေကာင္းက်ဳိးလိုရာစႏၵ ျပည္ဝၾကပါေစ...







ကင္ခ်ီထမင္းသုပ္ေလး သုပ္စားၾကရေအာင္

ဒါက ကင္ခ်ီထမင္းသုပ္ပါ ( ပံုကိုျပန္တင္လိုက္တာပါ)


ကဲ ..ဒီေန႔ေတာ့ ၿမန္မာခ်စ္သူေတြ အတြက္ ကင္ခ်ီထမင္းသုပ္နည္းေလး တင္ျပေပးခ်င္ပါတယ္ေနာ္။
ကင္ခ်ီထမင္းသုပ္အတြက္လိုအပ္တဲ့ ပစၥည္းေတြကေတာ့...

- ၾကက္သြန္ျဖဴ ( ၅ မႊာခန္႔ ) = ေထာင္းတားပါ။

- ၾကက္သြန္နီ ဥၾကီး( ၁ ဥ ) =ပါးပါးလွီးတားပါ။

- ဆီ = စတီးဇြန္းေသး ၁ ဇြန္း

- နွမ္းဆီေမႊး ( အနည္းငယ္)

- ၀က္သား (၁၀ သားခန္႔) =ပါးပါးလွီးကာ ဆီမကပ္ေသာ အိုးထဲတြင္ ဆား၊ ရသားမႈန္႔နယ္ျပီး ၀က္သားထဲမွ
  အရည္မ်ားခမ္းလာသည္ထိ ေလွာ္ထားပါ။

- မုန္ညွင္းစိမ္း( တစ္စည္း) =ေရေႏြးေျဖာကာ ေရေအးနွင့္ျပန္စိမ္ထားပါ။

- ပဲပင္ေပါက္ (တစ္ဆယ္သား) =ေရေႏြးေျဖာျပီး ေရေအးနွင့္ျပန္စိမ္ကာ ဇကာနွင့္ေရစစ္ထားပါ။

- ၾကက္သြန္ျမိတ္ (တစ္စည္း) =အေနေတာ္ လွီးထားပါ။

- မိႈ (တစ္ဆယ္သားခန္႔) = အိုးထဲကိုထဲ့ကာ ေရမထဲ့ပဲလံုးလိုက္ပါ။ မိႈမွထြက္လာေသာ အရည္မ်ား ခမ္းလာမွ
  ၾကက္သားမႈန္႔ အနည္းငယ္ထဲ့ကာ ေမႊျပီးပန္းတစ္ခုထဲသို႔ထဲ့ထားပါ။

- နွမ္း (တစ္ဇြန္းခန္႔) =ေလွာ္ထားပါ။

- ငရုတ္နွစ္ ( လိုသေလာက္)

- ကင္ခ်ီ (လိုသေလာက္)

- သခြားသီး ( တစ္လံုး) = တစ္ေစာင္း ရွည္ရွည္အေခ်ာင္းေလးေတြ လွီးထားပါ။

- မုန္လာဥနီ ( တစ္လံုး) = ရွည္ရွည္ေလးေတြရေအာင္လွီးထားပါ။

- ဆလပ္ရြက္ (တစ္စည္း) = လိုသေလာက္ ၾကိဳက္သလိုပံုစံနွင့္ျဖတ္ထားပါ။

- ေရညွိရြက္ (တစ္ထုပ္ခန္႔) = ပါးပါးညွပ္ထားပါ။

- ၾကက္ဥ ( တစ္ေယာက္တစ္လံုးနႈန္း ေၾကာ္ထားပါ)။



ကဲ….အားလံုးအဆင္သင့္ျဖစ္ျပီဆိုရင္ ကင္ခ်ီထမင္းသုတ္စသုပ္ပါ့မယ္။ ပထမဆံုး ေရထဲမွာစိမ္ထားတဲ့ မုန္ညွင္းစိမ္းေတြ
ကို ဆယ္ျပီးေရစင္စင္ညွစ္ကာ ေလွာ္ထားတဲ့ နွမ္းတစ္၀က္၊ ေထာင္းထားတ ဲ့ ၾကက္ သြန္ျဖဴတစ္ ၀က္နဲ႔ ၾကက္သားမႈန္႔
အနည္းငယ္ေရာကာ နယ္ထားေပးရပါမယ္။



ျပီးေတာ့ ေရစစ္ထားတဲ့ ပဲပင္ေပါက္ကိုလည္း က်န္နွမ္းေလွာ္ ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴေထာင္း ၊ ၾကက္သာမႈန္႔အနည္းငယ္နဲ႔
နယ္ထားေပးပါ။ ျပီးေနာက္ မကပ္တဲ့ အိုးတစ္လံုးမွာ ဆီဇြန္း၀က္ခန္႔ထဲ့ကာ ၾကက္သြန္နီဥလွီးထားတာကို ေလွာ္ေပးပါ။
( ဆီထဲ့ရျခင္းမွာ ၾကက္သြန္နီမ်ားတူးမသြားေစရန္နွင့္ မကပ္ေစရန္ျဖစ္ေသာေၾကာင့္ အနည္းငယ္ သာထဲ့ရပါမယ္) ။
နဲနဲေလးႏြမ္းလာရင္ ၾကက္သားမႈန္႔ အနည္းငယ္ထဲ့ကာ ဆယ္ယူထားလိုက္ပါ။ ထို အိုးနွင့္ပင္ က်န္ဆီအနည္းငယ္ကို
ထဲ့ကာ မုန္လာဥနီမ်ားကို ဆက္ေလွာ္ပါ အခ်ိဳဓါတ္မေပ်ာက္ေစရန္ အနည္းငယ္မွ်အပူေပးျပီး ၾကက္သားမႈန္႔ထဲ့ေမႊကာ
ခ်ထားလိုက္ပါ။



ထို႔ေနာက္ ေရခမ္းေအာင္ျပဳတ္ထားေသာမိႈ ၊ ပါးပါးလွီးထားေသာ သခြားသီး၊ ၾကက္သြန္နီ၊ မုန္လာဥနီ ၀က္သားေလွာ္၊
မုန္ညွင္းရြက္ ၊ေရညွိ ၊ ပဲပင္ေပါက္ ၊ ပါးပါးလွီးထားေသာကင္ခ်ီ ၊ ၾကက္သြန္ျမိတ္၊ စသည့္ ျပင္ဆင္ထားေသာအရာမ်ားကို
တစ္ပြဲစာ ပန္းကန္တြင္ထဲ့ကာ ငရုတ္နွစ္ျဖင့္နယ္ျပီး နွမ္းဆီေမႊး အနည္းငယ္ဆမ္းကာ ၾကက္ဥေၾကာ္ျဖင့္သံုးေဆာင္နိုင္ျပီ
ျဖစ္ပါတယ္။ အခ်ဥ္ၾကိဳက္ပါက ကင္ခ်ီကို ပိုထဲ့နိုင္ျပီး အစပ္ၾကိဳက္ပါက ငရုတ္နွစ္ကို ပိုထဲ့ကာ ကိုယ့္အၾကိုက္အရသာကို
ျပဳျပင္ျပီး စားနိုင္ပါတယ္ေနာ္။



ကဲ…..ဆိုင္အရသာထက္ ဆယ္ဆမက ကြာတာသိသာေစမဲ့ လုပ္ရတာလည္း ခက္ခက္ခဲခဲ သိပ္မရွိလွတဲ့
ကင္ခ်ီထမင္းသုတ္ ေလးကို လုပ္စားၾကည့္လိုက္ၾကပါေနာ္။



http://mandalaygazette.com/author/etone

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...