လူေတြ ေန႕စဥ္ နဲ႕အမ် အသံုးျပဳေနတဲ့ အသီးအႏွံေတြမွာ က်န္းမာေရးအက်ဳိးေက်းဇူးျပဳမႈေတြ မ်ားစြာ ရိွပါတယ္။ သံပုရာသီးဆိုရင္ လူတို္င္းနဲ႕ ရင္းႏွီးတဲ့အသီးျဖစ္ပါတယ္။ လူတိုင္းႏွစ္သက္စြာ အသံုးျပဳၾကတဲ့ အသီးတစ္မ်ဳိးဆိုရင္လည္း မမွားပါဘူး။ သံပုရာသီးကို နည္းအမ်ဳိးမ်ဳိး နဲ႕အသံုးျပဳၾကျပီး တစ္ခ်ဳိ႕ဆိုရင္ ဓေလ့ရိုးရာ အယူအဆအေနနဲ႕ သံပုရာသီးကို ေဘးအႏၱာရာယ္ ကင္းေစဖို႕အေဆာင္အျဖစ္အသံုးျပဳၾကပါတယ္။ ဟင္းလွ်ာေတြ မွာ အနံ႕အရသာေမႊးပ်ံ႕ေစဖို႕၊ ခ်ဥ္ခ်ဥ္ေမႊးေမႊးေလး စားႏိုင္ဖို႕သံပုရာသီးကိုအဓိကအသံုးျပဳၾကတာမ်ားပါတယ္။ ဒီလို လူေတြ ေန႕စဥ္အသံုးျပဳေနတဲ့ သံပုရာသီးမွာ က်န္းမာေရးအက်ဳိးအာနိသင္ေတြကလည္း မ်ားလွပါတယ္။
အသားအေရကိုေကာင္းေစျခင္း
သံပုရာသီး ရဲ႕သဘာဝအဆီေတြဟာ အသားအေရအတြက္မ်ားစြာ အက်ဳိးျပဳပါတယ္။ သံပုရာရည္ကို ႏွစ္သက္သူမ်ားအေနနဲ႕ သံပုရာရည္ကိုေသာက္သံုးျခင္းေၾကာင့္ အသားအေရကုိေတာက္ပဝင္းလက္ေစျခင္း၊ ၊ အရည္ျပားကူးစက္ေရာဂါေတြကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ျခင္း၊ ကိုယ္သင္းရနံ႕ျပင္းသူမ်ားအေနနဲ႕ အနံ႕အသက္ကုိေလ်ာ့ခ်ႏိုင္ျခင္းအစရိွတဲ့ေကာင္းက်ဳိးတရားေတြကို ရရိွေစပါတယ္။သံပုရာသီးရဲ႕ သဘာဝအဆီအႏွစ္ေတြကို အေရျပားေတြမွာ ပြတ္တိုက္ေပးတဲ့အခါ သူ႕မွာပါဝင္တဲ့အက္ဆစ္ဓာတ္ေတြဟာ အေရျပားမွာရိွေနတဲ့ဆဲလ္အေသေတြကုိဖယ္ရွားသြားျခင္း၊ ေဗာက္ ေတြ၊ဒက္ေတြကို ကုသေပးႏိုင္ျခင္း၊ အဖုအပိန္႕ထြက္တာကိုသက္သာေစျခင္း၊ကိုယ္ေပၚအနာတရဒဏ္ရာေတြကို သက္သာေစျခင္းအစရိွတဲ့ အာနိသင္ေတြရိွပါတယ္။တကယ္လို႕ ေရခ်ဳိးတဲ့အခါ ေရထဲမွာသံပုရာအဆီ၊ ဒါမွမဟုတ္ သံပုရာရည္ေတြကို ထည့္ျပီး ေရခ်ဳိးျခင္းျခင့္ အသားအေရၾကည္လင္လန္းဆန္းမႈကိုရရိွေစႏိုင္မွာျဖစ္ပါတယ္။
အေရျပားေရာဂါေတြအတြက္ အေထာက္အကူျပဳျခင္း
သံပုရာသီး ဟာ အေရျပားမွာ ျဖစ္ပြားတဲ့ အနာအစက္ေတြကို ကုသရာမွာ အေထာက္အကူျပုတဲ့အသီးတစ္လံုးျဖစ္ပါတယ္။အဓိကအားျဖင့္ အသီးအရြက္စားသံုးမႈနည္းျခင္းေၾကာင့္ျဖစ္ပြားတဲ့ ဗီတာမင္ C ခ်ဳိ႕တဲ့ေရာဂါမ်ားကို ကုသရာမွာ သံပုရာသီးဟာ အသံုးဝင္လွပါတယ္။ႏွာခမ္းအနားတစ္ဝိုက္ေတြမွာ၊ လွ်ာေတြမွာ အနီစက္ေတြေပါက္ေနရင္ဒါဟာ ဗီတာမင္ စီ ခ်ဳိ႕တဲ့ျခင္းရဲ႕လကၡဏာတစ္ရပ္ျဖစ္ျပီး သံပုရာသီးရဲ႕ဓာတ္သဘာဝအကူအညီကိုရယူျခင္းျဖင့္ သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစေၾကာင္းေလ့လာေျပာဆိုထားၾကပါတယ္။ ဘာေၾကာင့္လဲဆိုေတာ့ သံပုရာသီးမွာ ဗီတာမင္ စီ ျပည့္ဝစြာပါေနတာေၾကာင့္အခုလို ဗီတာမင္ စီ ခ်ဳိ႕တဲ့ တဲ့ေရာဂါေတြမွာ အက်ဳိးျပဳႏိုင္ျခင္းဘဲျဖစ္ပါတယ္။
အစာေၾကမႈအားေကာင္းျခင္း
သံပုရာသီးဟာ အစာေၾကဖ်က္မႈကို အားေကာင္းေစတဲ့အသီးျဖစ္တာေၾကာင့္ အစာေၾကဖ်က္မႈအားနည္းသူေတြအေနနဲ႕ သံပုရာသီးကိုေဆာင္ထားျခင္းျဖင့္ အမွားမေတြ႕ႏိုင္ပါဘူး။ ဒါေၾကာင့္ အစာေၾကဖ်က္မႈအားနည္းသူေတြဟာ ေန႕လည္စာျဖစ္ေစ၊ ညေနစာျဖစ္ေစ စားျပီးတိုင္း ဗိုက္အင့္ျပီး အစာမေၾကသလိုျဖစ္ေနတဲ့အခါ သံပုရာရည္ေလးတစ္ခြက္ေလာက္ကို ေသာက္ေပးျခင္းျဖင့္ အစာမေၾကႏိုင္တဲ့ဒုကၡကင္းေဝးေစႏိုင္ပါတယ္။
ဝမ္းခ်ဳပ္မႈတို႕ကင္းေဝးေစျခင္း
သံပုရာသီးမွာ အက္ဆစ္အခ်ဥ္ဓာတ္ ေပါမ်ားစြာပါဝင္ေနျခင္းေၾကာင့္အညစ္အေၾကးမစင္တို႕ကိုသန္႕စင္စြန္႕ထုတ္ရာမွာ မ်ားစြာ အေထာက္အကူျဖစ္ေစပါတယ္။ ဝမ္းခ်ဳပ္တတ္သူမ်ားအေနနဲ႕ သံပုရာရည္ထဲမွာ ဆားနည္းနည္း ခတ္ျပီး ေသာက္ေပးျခင္းျဖင့္ ဝမ္းသြားရလြယ္ကူေစျပီး ဝမ္းခ်ဳပ္ျခင္းေၾကာင့္ခံစားရတဲ့ေဝဒနာေတြကင္းေဝးေစႏိုင္ပါတယ္။
ဆီးခ်ဳိသမားမ်ားအတြက္ေကာင္းမြန္ျခင္း
ဆီးခ်ဳိေရာဂါနဲ႕ပတ္သက္ျပီး အေမရိကန္ႏိုင္ငံ ေဆးပညာရပ္ဆိုင္ရာအဖြဲ႕အစည္းတစ္ခုက ေလ့လာေဖာ္ျပထားတာမွာ သံပုရာသီး နဲ႕ အျခားလိေမၼာ္၊ ေရွာက္သီး အမ်ဳိးအစားတို႕ဟာ ဆီးခ်ဳိသမားမ်ားအတြက္ အထူးသင့္ေတာ္တဲ့အသီးတစ္မ်ဳိးျဖစ္ေၾကာင္းေျပာဆိုထားပါတယ္။ အဓိကအားျဖင့္ ဒီလိုအသီးေတြမွာ ေပ်ာ္ဝင္လြယ္တဲ့ အမွ်င္ဓာတ္အားေကာင္းစြာ ပါဝင္ျခင္းေၾကာင့္ ကိုယ္ခႏၶာ အတြင္း သၾကားဓာတ္ကို ပံုမွန္စုပ္ယူလည္ပတ္ေစျခင္း၊ ဆီးခ်ဳိေရာဂါသမားေတြအတြက္ အႏၱာရာယ္ျဖစ္ေစတဲ့ေသြးအတြင္းသၾကားဓာတ္ျမင့္တက္မႈကိုေလ်ာ့က်ေပးႏိုင္ျခင္း တို႕ဘဲျဖစ္ပါတယ္။ ဒါဟာ သံပုရာသီး နဲ႕ လိေမၼာ္ ၊အျခားေရွာက္ခ်ဳိသီးတို႕ရဲ႕ အက်ဳိးအာနိသင္ေတြဘဲျဖစ္ပါတယ္။
ႏွလံုးေရာဂါသမားမ်ားအတြက္ေကာင္းမြန္ျခင္း
သံပုရာသီးလို အမွ်င္ဓာတ္ေတြနဲ႕ေပ်ာ္ဝင္လြယ္တဲ့အသီးေတြဟာ ဆီးခ်ဳိသမားေတြမွာ ေသြးအတြင္းသၾကားဓာတ္ကုိ ထိန္းေပးသလို ႏွလံုးေရာဂါသမားမ်ားအတြက္လည္း ေသြးေပါင္ခ်ိန္ကိုေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ကိုလက္စထေရာကိုေလ်ာ့က်ေစသလို ႏွလံုးေရာဂါ ၊ ရုတ္တရက္ ႏွလံုးေဖာက္ျခင္း ၊ေလျဖတ္ျခင္းတို႕ကို ပါ ဆန္႕က်င္ကာကြယ္ေပးပါတယ္။
သံပုရာသီးဟာ ေနာက္ထပ္ေရာဂါေတြျဖစ္တဲ့ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါ၊ ဒူလာေရာဂါ၊ ဆီးေရာဂါ ၊ကင္ဆာေရာဂါတို႕မွာပါ အက်ဳိးျပဳေပးသလို မ်က္လံုးက်န္းမာေရးကိုပါ အေထာက္အကူျဖစ္ေစေၾကာင္းေဖာ္ျပထားၾကပါတယ္။ဒါေၾကာင့္ မိမိတို႕ေန႕စဥ္စားသံုးေနၾကတဲ့ အသီးေတြမွာ ေဆးဘက္ဝင္ အက်ဳိးအာနိသင္ေတြမ်ားစြာ ရိွေနတာေၾကာင့္ေပါ့ေပါ့ဆဆမေတြးေတာၾကဘဲ အက်ဳိးရိွရိွအသံုးခ်ၾကဖို႕ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။
Yangon Life
http://www.searchmyanmar.com/link/comment/cid/52505
No comments:
Post a Comment