Pages

အကင္ေတြက ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ေစသလား

              

အကင္တုိင္းကေတာ့ ကင္ဆာေရာဂါမျဖစ္ေစပါဘူး။

သို့ေသာ္ အသားေတြကို ကင္လိုက္တဲ့အခါ ထြက္လာတဲ့ Heterocyclic Amines လို့ေခၚတဲ့ ဓာတ္ေပါင္းပစၥည္းတစ္မ်ိဳဳးဟာ ကင္ဆာေရာဂါကို ျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ Carcinogen ဓာတ္တစ္မ်ိဳးပဲ ျဖစ္ပါတယ္။

American Institute for Cancer Research ရဲ႕ အႀကံျပဳခ်က္အရ အကင္ေတြကို က်န္းမာေရးႏွင့္ညီညြတ္ေအာင္ အခ်ဥ္တစ္ခုခုနဲ့ တြဲစားသင့္ေၾကာင္း အၾကံျပဳထားပါတယ္။

အခ်ိဳအကင္ဆိုင္မ်ားႏွင့္ က်န္းမာေရးကို ေသခ်ာစိစစ္တဲ့ဆိုင္မ်ားကေတာ့ အကင္တုတ္ေခ်ာင္းမ်ားကို သံပုရာကြင္းမ်ား အသင့္ခ်ိတ္ေပးထားတတ္ပါတယ္။ အေၾကာင္းကေတာ့ သံပုရာသီး၊ ေရွာက္သီးႏွင့္ ရွာလကာရည္တို့မွာ ပါ၀င္တဲ့ အက္ဆစ္ဓါတ္ဟာ အကင္မ်ားမွ ထြက္ရွိတဲ့ ကင္ဆာျဖစ္ေစတဲ့ အရာမ်ားကို ေခ်ပစ္ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိေနလို့ပါပဲ။

ဒါ့ေၾကာင့္ အကင္မ်ားကို တတ္ႏိုင္သေလာက္ ေရွာင္ၾကဥ္ပါ။ မေရွာင္ႏိုင္လို့ စားေတာ့မယ္ဆိုရင္ ကင္ဆာမျဖစ္ေအာင္ တူးေနတဲ့ ေနရာမ်ားကို ဖယ္ပစ္ျပီးမွ စားပါ။ သံပုရာသီးကဲ့သုိ့ေသာ အခ်ဥ္တစ္ခုခုႏွင့္အတူ တြဲ၍ စားသံုးၾကပါလို့ အၾကံျပဳလိုက္ပါရေစ။

ကင္ဆာေရာဂါကင္းေ၀း၍ က်န္းမာစြာ အသက္ရွည္ႏိုင္ၾကပါေစ။

ေစာႏြဲ ့ေနဆိုင္ (ပူတာအို)
ကိုးကား ။ ။ American Institute for Cancer Research

No comments:

Post a Comment