Pages

ကိုယ္၀န္ေဆာင္ ဆီးခ်ိဳျဖစ္ရင္ ဘယ္လိုလုပ္ရမလဲ

 

ကိုယ္၀န္ေဆာင္ ဆီးခ်ိဳျဖစ္ရင္ ဘယ္လိုလုပ္ရမလဲ ဆိုၿပီး ေမးလာတဲ့ sister အတြက္ နည္းလမ္းရွာၾကည့္လိုက္ရမွာ အလြယ္တကူ ၀ယ္ယူ သံုးစြဲႏိုင္တဲ့ ေဆးဖက္၀င္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္တစ္ခု ရွာေတြ႔လိုက္ပါတယ္။ အဲဒါကေတာ့ ရံုးပတီသီးပါပဲ။ ဒါကို အမ်ိဳးသား အမ်ိဳးသမီး ဆီးခ်ိဳျဖစ္ေနသူတိုင္း စားေသာက္ႏိုင္ပါတယ္။ ရံုးပတီသီးမွာ ကယ္လိုရီ ပါ၀င္မႈ နည္းပါးၿပီး အာဟာရဓာတ္ေတြ အမ်ားႀကီး ပါ၀င္ပါတယ္။ fiber အမွ်င္ဓာတ္၊ ဗစ္တာမင္ ေအ၊ စီ နဲ႔ folate လို႔ေခၚတဲ့ ေဖာလစ္အက္ဆစ္ေတြ ပါ၀င္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ဗစ္တာမင္ ဘီ၊ ဗစ္တာမင္ ေက၊ ကယ္လ္စီယမ္၊ ပိုတက္စီယမ္၊ သံဓာတ္၊ သြပ္ဓာတ္အျပင္ မဂၢနီစီယမ္နဲ႔ မဂၢနိစ္ ဓာတ္ေတြလဲ ပါ၀င္ေနတာပါ။

ကဲ- စေျပာပါမယ္။ ရံုးပတီသီးရဲ႕အစြမ္းေတြ။
၁။ ေသြးနီဆဲလ္ ထုတ္လုပ္ရာမွာ ကူညီေပးလို႔ ေသြးအားနည္းေရာဂါ အနီးမီးယားအတြက္ အစြမ္းထက္ပါတယ္။
၂။ ရံုးပတီသီးထဲက အင္တီေအာက္စီးဒန္႔ဟာ ကင္ဆာျဖစ္ေစတတ္တဲ့ ဆဲလ္အသြင္ေျပာင္းျခင္းေတြကို ကာကြယ္ေပးတာေၾကာင့္ ကင္ဆာ ကာကြယ္ႏိုင္တဲ့ အသီးလို႔ ေျပာႏိုင္ပါတယ္။
၃။ ရင္က်ပ္ပန္းနာသမားေတြအတြက္ စားသံုးသင့္တဲ့ ရံုးပတီသီးပါ။
၄။ ရံုးပတီသီးထဲက ေဖာလစ္အက္ဆစ္ေၾကာင့္ အရိုးကိုလဲ သန္မာေစပါတယ္။
၅။ ကိုလက္စထေရာ ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္တာေၾကာင့္ ႏွလံုးေရာဂါ အႏၱရာယ္ ေလ်ာ့ပါး သက္သာေစပါတယ္။
၆။ ၀မ္းခ်ဳပ္ေနသူေတြအတြက္ သက္ေတာင့္သက္သာ ၀မ္းသြားႏိုင္ေအာင္ ကူညီေပးႏိုင္ၿပီး ရံုးပတီသီးကို မွန္မွန္စားေပးသြားႏိုင္ရင္ အူမႀကီးကင္ဆာ အႏၱရာယ္ကိုလဲ ေလွ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္ပါတယ္ တဲ့။
၇။ ရံုးပတီသီးထဲမွာ အင္ဆူလင္ လို ဂုဏ္သတၱိ ရွိတာေၾကာင့္ ေသြးတြင္း သၾကားဓာတ္ကို ေလွ်ာ့ခ်ေပးၿပီး ဆီးခ်ိဳေရာဂါမျဖစ္ေအာင္၊ ဆီးခ်ိဳ ရွိေနသူေတြ အတြက္ ဆိုရင္လဲ သက္သာသြားေစမွာပါ။
၈။ ေဖာလစ္အက္ဆစ္ဓာတ္ ၾကြယ္၀လို႔ ကိုယ္၀န္ေဆာင္ေတြအတြက္ ဗိုက္ထဲက ကေလးေတြကို Neural tube defects (NTD) ဆိုတဲ့ အာရံုေၾကာဆိုင္ရာ ခၽြတ္ယြင္းမႈမ်ိဳး ေမြးကထဲက ပါမလာရေအာင္လဲ ကူညီကာကြယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။
၉။ အစာမေၾက ျဖစ္တတ္တဲ့ အစာအိမ္ဆိုင္ရာ ျပသနာေတြကိုလဲ သက္သာေစပါတယ္။
၁၀။ အသားအေရ ၾကည္လင္တာ၊ အျမင္အား ေကာင္းဖို႔ေတြအတြက္လဲ အေထာက္အကူ ျပဳပါတယ္။

ဘယ္လိုစားမလဲ။ ႀကိဳက္သလို စားလို႔ရပါတယ္။ အသီးဖ်န္း ဓာတ္ေျမၾသဇာေတြ ပါမွာစိုးရင္ ဆားရည္ထဲ အနည္းဆံုး နာရီ၀က္ေလာက္ စိမ္ၿပီး ေရနဲ႔ ၃-၄ ထပ္ေလာက္ေတာ့ ေဆးပါဦး။ အသီးကို ဖင္ျဖတ္ ထိပ္ျဖတ္ၿပီး ေ၇ထဲတညေလာက္ စိမ္ထားၿပီး ေသာက္တာ တနည္း။ ေရေႏြးေလး ေဖ်ာၿပီး တို႔စရာလိုလဲ စား။ ပုဇြန္ေျခာက္ ဘာညာေလးထည့္ၿပီး ခပ္စိမ္းစိမ္းေလး ေၾကာ္စား။ အရမ္းႏူးၿပဲမသြားေအာင္လဲ ေၾကာ္ေပါ့။ ပဲကုလားဟင္း ခ်က္လို႔ က်က္သြားရင္ ရံုးပတီသီးေလး ေနာက္ဆံုးမွ ထည့္။ အဲလိုလဲစားလို႔ရတာပဲ။

မိုးသိမ့္သိမ့္ေ၀

No comments:

Post a Comment