Pages

ေဘးအႏၱရာယ္ကင္းေ၀းေအာင္~ (စားေသာက္ေနထို္င္လိုက္နာရမည့္အခ်က္မ်ား)

               

(၁) မလတ္ဆတ္ေသာ အစားအစာမ်ားက အာဟာရမျဖစ္ေစတဲ့အျပင္ ဗိုက္နာ၊၀မ္းပ်က္၊၀မ္းေလ်ာ၊မူးေ၀၊ ေအာ့အန္၊အစာအဆိပ္သင့္ေရာဂါေတြပါ ျဖစ္ေစနိုင္ တာေၾကာင့္ သန္ ့ရွင္းလတ္ဆတ္ေသာ သား၊ ငါးတို ့ကိုသာ ေရြးခ်ယ္စားသံုးပါ။

(၂) အသား၊ ငါး ႏွင့္ ပင္လယ္စာမ်ားကို အသားတံုးေသးေသး ညီညီတံုး၍ က်က္ေ အာင္ ခ်က္ျပဳတ္ ပါ။

(၃) အဆိပ္ရွိေသာမႈိ၊ အဆိပ္ရွိေသာငါး၊ ပင္လယ္စာ Sea foods အခ်ိဳ ့တို ့မွာ သဘာ၀အေလ်ာက္ အဆိပ္မ်ားပါ၀င္ေနၾက၍ သတိျပဳဆင္ျခင္စြာ စားသံုးပါ။

(၄)မႈိတက္ေနေသာငရုပ္သီးေျခာက္၊ငရုပ္သီးမႈန္ ့၊ပဲမႈန္ ့၊ ေကာက္ပဲသီးႏွံမ်ား၊ အသီးအရြက္မ်ား ႏွင့္ ပိုးသတ္ေဆးလြန္ကဲစြာ သံုးထားေသာ ေကာက္ပဲသီးႏွံမ်ား၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားေၾကာင့္ အစာအဆိပ္သင့္နိုင္ပါတယ္။

(၅) သဘာ၀နည္းျဖင့္ စိုက္ပ်ိဳးထားေသာ ေအာ္ဂဲနစ္ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ႏွင့္ သစ္သီး ၀လံမ်ားကိုသာစားသံုးပါ။ မ်ိဳးရိုးဗီဇျပဳျပင္ထား တဲ့ ထြက္တိုးသီးႏွံေဆး၀ါး မ်ား ႏွင့္ ပိုး သတ္ေဆးအႏၱရာယ္မွ ကင္းေ၀းေစဖို ့အတြက္ အသီးအႏွံေဆးေၾကာ သည့္ ဆပ္ျပာ ရည္ျဖင့္ ဦးစြာေဆးေၾကာသန္ ့စင္ျပီးမွ ခ်က္ျပဳတ္စားသံုးပါ။ အထူး သျဖင့္ အခြံပါ၀ါး စားရတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္၊ စပ်စ္၊ စေတာ္ဘယ္ရီမ်ား ႏွင္ ့ ပဲသီး အမ်ိဳး မ်ိဳး၊ ေဂၚဖီထုပ္ပါ မက်န္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္အားလံုးကို ေရစင္စင္ မေဆးေၾကာ ဘဲမစားပါႏွင့္။

(၆) အစားအေသာက္ေတြမွာ သံုးခြင့္မျပဳထားေသာ ခ်ည္ထည္ဆိုးေဆးတို ့လို၊ အေရာင္တင္ေဆးမ်ားကို စားသံုးမိတဲ့အခါ၊ အစာအဆိပ္သင့္ေရာဂါ၊ ၀မ္းေလ်ွာ ၀မ္းပ်က္ ၀မ္းကိုက္ေရာဂါ၊ အသည္းေရာင္အသား၀ါေရာဂါ၊ သန္ေကာင္ေရာဂါ တို ့ျဖစ္ေစ နိုင္ ပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ကုသရန္ခက္ခဲတဲ့ ကင္ဆာေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳးျဖစ္ေစ နိုင္ျပီး၊ အသက္အႏၱရာယ္ႏွင့္ ၾကံဳရတတ္ပါတယ္။

(၇) ႏြားနို ့၊ ကြ်ဲနို ့၊ ဆိတ္နို ့စတဲ့ နို ့မ်ားကို အစိမ္းမေသာက္ပါႏွင့္။ မက်က္ေသးတဲ့ နို ့ေတြကို ေသာက္သံုးမိတဲ့အခါမွာလည္း အစာအိမ္ ႏွင့္ အူမ်ားကိုပိုး၀င္ေစျပီး ၀မ္းေဖာ၊ ၀မ္းေရာင္၊ ေလပြျခင္း ႏွင့္ အူတီဘီေရာဂါမ်ား ျဖစ္ေစနိုင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ နို ့မ်ားကို ဆူပြက္ေနေအာင္ က်ိဳခ်က္ျပီးမွေသာက္ပါ။

(၈) ထမင္းစားေနစဥ္ ေရ ႏွင့္ ေရခဲေရတို ့ (လံုး၀) မေသာက္ပါႏွင့္။ ထမင္းလုပ္ မနင္ေအာင္ ဟင္းခ်ိဳ၊ ခ်ည္ရည္ဟင္း၊ စြတ္ျပဳတ္ စသည့္အရည္ပူပူေသာက္ပါ။ (သို ့မဟုတ္) ေရေႏြးၾကမ္းေသာက္၍ စားပါ။ ထမင္းစားျပီးေနာက္ အနည္းဆံုး နာရီ၀က္ခန္ ့ၾကာမွ ေရေအးေသာက္ပါ။

(၉) ျဖစ္နိုင္ရင္ ခ်က္ျပဳတ္ျပီးအစားအစာတို ့ကို ပူပူေႏြးေႏြးစားသံုးပါ။ အကယ္၍ခ်က္ျပဳတ္ျပီးအစာမ်ားကိုခ်က္ခ်င္းမစားသံုးျဖစ္ ေသးပါက၊ ေရခဲေသတၱာထဲမွာ စံနစ္တက်သိမ္းဆည္းပါ။ (သို ့မဟုတ္) မီးဖိုေပၚ အပူေပး၍ တည္ထားပါ။ (အခန္း အပူခ်ိန္ ၂-နာရီ ထက္ပို၍ မထားပါႏွင့္)

(၁၀) ေန ့ဖို ့ညစာခြဲခ်န္၍ သိမ္းဆည္းထားေသာအစားအစာမ်ား ကို ေကာင္းစြာျပန္ လည္ခ်က္ျပဳတ္ျပီးမွစားပါ။

(၁၁) ခ်က္ျပဳတ္ျပီး အစာမ်ားႏွင့္ မခ်က္ရေသးတဲ့ အသားစိမ္း၊ ငါးစိမ္းမ်ားကို မထိမိ၊ မေရာေႏွာမိေအာင္ ဂရုစိုက္၍ ခပ္ေ၀းေ၀း ခြဲထားေပးပါ။

*** ဆက္လက္ ေဖာ္ျပပါမည္ ***

2-03-2014 ေန ့ထုတ္ ျပည္ေထာင္စုေန ့စဥ္ သတင္းစာ (စာမ်က္ႏွာ ၂၁) မွာပါ တဲ့ေဆာင္းပါးေလး ပါ။ FB မိတ္ေဆြမ်ား က်မၼာသုတရေစဖို ့အ တြက္ ေစ တနာ မ်ားစြာျဖင့္.မွ်ေ၀လိုက္ ရပါ တယ္ရွင္။ (ေဆာင္းပါးရွင္....ေပါက္ေပါက္)

<<လူသားပီသစြာျဖင့္ ေဆာင္းပါးရွင္အမည္ကို ေျပာင္းလဲျခင္း/ခ်န္လွပ္ထားျခင္းမ်ိဳး မျပဳလုပ္ၾကပါရန္ ေမတၱာရပ္ခံပါသည္ >>

credit to promise.pauk fb

နွင္းဆီဖူးေလးမ်ား-Love BUDS


https://www.facebook.com/MyawadyNews/photos/a.35104

No comments:

Post a Comment