ဆီးလမ္းေၾကာင္းမွာ ေက်ာက္တည္တဲ့ေရာဂါ ဟာ ဟိုးလြန္ခဲ့တဲ့ႏွစ္ေပါင္း ၅ဝဝဝ ေက်ာ္BC ၃ဝဝဝ ေလာက္ကတည္းက ရွိေနၿပီးျဖစ္ပါတယ္။ အီဂ်စ္မွာရွိတဲ့ Mummy ႐ုပ္အေလာင္းအခ်ဳိ႕ကို တူးေဖာ္ေလ့လာၾကည့္တဲ့အခါ သူတို႔ရဲ႕ ေက်ာက္ ကပ္နဲ႔ ဆီးလမ္းေၾကာင္းေတြမွာ ဆီးေက်ာက္ ေလးေတြ ေတြ႕ရျခင္းအားျဖင့္ အဲဒီေခတ္က တည္းက ရွိေနၿပီးျဖစ္တယ္လို႔ သိရပါတယ္။ ဒါေပ မဲ့ အခုေနာက္ပိုင္း ေရာဂါျဖစ္ပြားမႈႏႈန္းဟာ တစ္ေန႔တျခား ပိုမိုမ်ားျပားလာပါတယ္။ Western diet လို႔ေခၚတဲ့ အေနာက္တိုင္းဆန္ဆန္ စား ေသာက္ေနထိုင္တဲ့လူေနမႈစနစ္ေ
ေရာဂါျဖစ္ပြားတဲ့ႏႈန္း တျဖည္းျဖည္းမ်ားလာ ျခင္းဟာ ႏိုင္ငံတကာ ေလ့လာခ်က္မ်ားအရ ေနရာေဒသနဲဲ႔ ေနထိုင္စားေသာက္ပံု စ႐ိုက္ေပၚ မူတည္ၿပီး ကြာျခားမႈရွိပါတယ္။ အေမရိကန္ႏိုင္ငံ မွာဆိုရင္ ေဆး႐ံုတက္သူ လူတစ္ေထာင္မွာ တစ္ ေယာက္ႏႈန္းရွိပါတယ္။ တစ္ကမၻာလံုးႏွင့္ ယွဥ္ၿပီး ၾကည့္ရင္ ႏွစ္စဥ္ကမၻာ့လူဦးေရရဲ႕ အနည္း ဆံုး ဝ.၁ ရာခိုင္ႏႈန္းကေန ၆ ရာခိုင္ႏႈန္းအထိ အမ်ား ဆံုးျဖစ္တာေတြ႕ရပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ အမ်ဳိး သားအားလံုးရဲ႕ ၁ဝ ရာခိုင္ႏႈန္းဟာ သူတို႔ရဲ႕ ဘဝ သက္တမ္းတစ္ေလွ်ာက္မွာ တစ္ခ်ိန္မဟုတ္ တစ္ခ်ိန္မွာ ဆီးေက်ာက္တည္တာ ျဖစ္ခဲ့ၾကတယ္လို႔ သိရပါတယ္။
ကြၽန္ေတာ္တို႔ တိုင္းျပည္မွာလည္း လြန္စြာ မ်ားျပားပါတယ္။ ကြၽန္ေတာ္တို႔ႏိုင္ငံမွာ ရွိတဲ့ ေဆး႐ံုေတြရဲ႕ ခြဲစိတ္ကုသေဆာင္ကို တက္ေရာက္ ကုသေနတဲ့ လူနာေတြရဲ႕ ၂ဝ ရာခိုင္ႏႈန္း ခန္႔ဟာ ဆီးေက်ာက္တည္မႈနဲ႔ ဆက္စပ္ေနပါတယ္။ အခ်ဳိ႕လည္း ေရာဂါရွိလို႔ ရွိမွန္းမသိဘဲ ေနေနၾကတဲ့ သူေတြအေတာ္မ်ားမ်ားရွိမယ္လိ
ဆီးေက်ာက္တည္ေရာဂါျဖစ္တဲ့အခ
အဓိက အျဖစ္အမ်ားဆံုး ဆီးေက်ာက္ ေလးမ်ဳိးရွိပါတယ္။
1. Oxalate Stone 30 -35 ရာခိုင္ႏႈန္း
2.Phosphate Stone 15-20 ရာခိုင္ႏႈန္း
3. Uric acid Stone 6- 10 ရာခိုင္ႏႈန္း
4. Cystine Stone 2-3 ရာခိုင္ႏႈန္း
အခ်ဳိ႕လည္း ဒီအမ်ဳိးအစားေတြတစ္မ်ဳိးနဲ႔
ဆီးေက်ာက္အမ်ဳိးအစားေလးမ်ဳိ
Oxalate Stone မွာအဓိကပါဝင္တာ ကေတာ့ Calcium နဲ႔ Oxalate ျဖစ္ပါတယ္။ ႏွစ္ခုေပါင္းၿပီးCalcium Oxalate Stone လို႔ လည္း ေခၚေလ့ရွိပါတယ္။အစား အေသာက္ထဲမွာCalcium ခ်ဳိ႕တဲ့ လာရင္ Oxalate Crystal ေတြဟာ အထိန္းမရွိ တဲ့အတြက္ ဆီးလမ္းေၾကာင္းထဲမွာ အနည္က်ေလ့ ရွိပါတယ္။ ဆီးေက်ာက္ရဲ႕ သဘာဝကိုၾကည့္ရင္ အနားေတြမွာ အခြၽန္အတက္ေတြထြက္ၿပီး အလြန္ မာေက်ာတဲ့အတြက္ ဆီးလမ္းေၾကာင္း တစ္ ေလွ်ာက္မွာ ေသြးယိုစီးေစၿပီး ဆီးထဲမွာ ေသြးေတြ ပါ တတ္ပါတယ္။ အင္မတန္မွ နာက်င္မႈကို ေပး ပါတယ္။ ခြဲစိတ္ၿပီး ထုတ္ၾကည့္ရင္ အျပင္ပိုင္းမွာ ေသြးေတြနဲ႔ ဖံုးေနလို႔ မည္းေနတတ္ပါတယ္။
Phosphate Stone မွာလည္း Calcium phosphate တို႔ Magnesium Phosphate တို႔ Ammonium Phosphate တို႔ စသည္ျဖင့္ အမ်ဳိးမ်ဳိးထပ္ခြဲႏိုင္ ပါတယ္။ Phosphate Stone ရွိရင္ ဆီးလမ္းေၾကာင္းမွာ မၾကာခဏဆိုသလို ပိုးဝင္တတ္ပါတယ္။ သူ႔ရဲ႕ အနားေတြဟာ ေခ်ာ မြတ္ေနတဲ့အတြက္ ေသြးထြက္တာကို မျဖစ္ေစ တတ္ပါဘူး။ နာက်င္မႈမေပးတဲ့အတြက္ မသိဘဲ ေနတတ္ပါတယ္။ အရြယ္အစားလည္း ႀကီးတတ္ ၿပီး ေက်ာက္ကပ္တစ္ခု လံုးျပည့္တဲ့အထိ ျဖစ္တတ္ ပါတယ္။
Uric Acid Stone ကေတာ့ အလြန္မာေက်ာ ပါတယ္။ မ်က္ႏွာျပင္ကေတာ့ အခြၽန္အတက္ေတြ ရွိေလ့မရွိပါဘူး။ မ်ားေသာအားျဖင့္ တစ္ခုတည္း မဟုတ္ဘဲ အမ်ား အျပားျဖစ္ေလ့ရွိပါတယ္။ ထူးျခားခ်က္အေနနဲ႔ကေတာ့ ႐ိုး႐ိုးဓာတ္မွန္မွာ ေတြ႕ရေလ့မရွိပါဘူး။ေဂါက္ေရာ
ဆီးေက်ာက္တည္ရင္ ျပသေလ့ရွိတဲ့ ေရာဂါ လကၡဏာမ်ား
ဆီးေက်ာက္တည္ေရာဂါျဖစ္ေပမယ့
ေရာဂါ လကၡဏာမ်ားလည္း ကြဲျပားႏိုင္ပါတယ္။မ်ားေသာ အားျဖင့္
- ေနာက္ေက်ာဘက္မွာ မခံမရပ္ႏိုင္ေအာင္ နာက်င္လာမယ္
- ဆီးသြားရင္ အနည္ေတြပါလာမယ္
- အခ်ဳိ႕လည္း ျပည္လိုလို အဖတ္ေတြပါလာ မယ္
- ဆီးအေရာင္အေသြးနီရဲလာမယ္ဆို
ဆီးေက်ာက္တည္ ေရာဂါျဖစ္ႏိုင္ဖို႔ အလား အလာ မ်ားပါတယ္။ ဒါဆိုရင္ နီးစပ္ရာ ေဆးပညာ ရွင္နဲ႔ျပသၿပီးေရာဂါအမွန္ကိ
ဆီးေက်ာက္တည္ေရာဂါ၏ ေနာက္ဆက္တြဲ ျပႆနာမ်ား Complications
ဆီးလမ္းေၾကာင္းမွာ ေက်ာက္တည္ ေနတာ ကို စနစ္တက်မကုဘဲထားရင္
၁။ ဆီးလမ္းေၾကာင္းထဲကို ေရာဂါပိုးမၾကာခဏ ဝင္ၿပီး မၾကာခဏဖ်ားနာျခင္း ျဖစ္တတ္ပါတယ္။ ဒီထက္ပိုဆိုးတာက ဒီပိုးေတြဟာ ေသြးထဲကို ေရာက္ၿပီး အသက္ဆံုး ႐ႈံးတဲ့အထိ ျဖစ္ႏိုင္ပါ တယ္။
၂။ ေက်ာက္တျဖည္းျဖည္းႀကီးလာၿပီ
၃။ ဆီးလမ္းေၾကာင္းကေန မၾကာခဏဆိုသလို ေသြးေတြထြက္ၿပီး ဆီးနဲ႔အတူဆံုး႐ႈံးေလ့ရွိတဲ့
၄။ ေက်ာက္ကပ္ရဲ႕ လုပ္ငန္းေဆာင္တာကို ထိခိုက္လာတဲ့အတြက္ ေသြးတိုးေရာဂါျဖစ္တတ္ ပါတယ္။
ဒါေတြကေတာ့ အျဖစ္မ်ားတဲ့ ေနာက္ဆက္ တြဲ ျပႆနာေတြပဲ ျဖစ္ပါတယ္။
ဘာေၾကာင့္ ဆီးေက်ာက္တည္ေရာဂါ ျဖစ္ရပါ သလဲ။
ဆီးေက်ာက္တည္ေရာဂါ ျဖစ္ရတဲ့အေၾကာင္း မ်ားစြာရွိပါတယ္။ အဓိကအားျဖင့္ လြယ္ကူေအာင္ အုပ္စုႀကီး ႏွစ္ခုခြဲႏိုင္ပါတယ္။ပထမအုပ
ဒုတိယအုပ္စုကေတာ့ မိမိမွာ ဘာေရာဂါမွ အခံမရွိဘဲနဲ႔ အေနအထိုင္အစားအေသာက္ မွားယြင္းေနတဲ့အတြက္ ဆီးေက်ာက္တည္ျခင္း ျဖစ္ပါတယ္။ဒါကိုေတာ့ မိမိဘာ သာ သိရွိနားလည္ၿပီး ျပဳျပင္ေနထိုင္စားေသာက္ျခင္
ဆီးေက်ာက္တည္ေရာဂါကို ႀကိဳတင္ကာကြယ္ ျခင္း။
ဆီးေက်ာက္တည္ေရာဂါမျဖစ္ေအာင
၁။ ေရမ်ားမ်ားေသာက္ပါ၊ ေရကို က်ဳိခ်က္ၿပီး မွ ေသာက္ပါ။
၂။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားမ်ားစား
၃။ အသားငါးကို ပံုမွန္သင့္တင့္စြာစားပါ။ အသားငါးစားတိုင္း အသီးအရြက္နဲ႔ တြဲဖက္စား ပါ။
၄။ အငန္ေလွ်ာ့စားပါ။
၅။ အခ်ဳိဓာတ္မ်ားတဲ့ အခ်ဳိရည္၊ ဂလူးကို႔စ္ သၾကားစတာေတြကို ေရွာင္ၾကဥ္ပါ။
၆။ ေကာ္ဖီ၊ လက္ဖက္ရည္ကို အလြန္အကြၽံ မေသာက္ပါႏွင့္။
၇။ ကြမ္းယာစားတဲ့ အက်င့္ကို ေရွာင္ၾကဥ္ပါ။ စသည္တုိ႔ပဲ ျဖစ္ပါတယ္။
အခ်ဳပ္အားျဖင့္ မိမိရဲ႕ အေနအထိုင္ အစား အေသာက္စတဲ့ ဘဝေနဟန္အျပဳအမူေတြ မွား ယြင္းေနတယ္ဆိုရင္ ေျပာင္းလဲျပဳျပင္ျခင္းျဖင့္
ေဒါက္တာေအာင္ဆန္းဝင္း
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=470581129707790&set=a.420045418094695
No comments:
Post a Comment