Pages

အသားႏွင့္အဆီ စားသံုးမႈ မ်ားျခင္းသည္ အသည္း က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ႏိုင္



ယေန႔အခ်ိန္တြင္ အသည္း မေကာင္းျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္ပြားေသာ ေရာဂါမ်ားသည္ ကမၻာတစ္ဝန္းတြင္ မ်ားျပားေနၿပီး အဓိက အေရးပါေသာ က်န္းမာေရး ျပႆနာ တစ္ရပ္ ျဖစ္လာသည့္ အတြက္ အသည္း က်န္းမာေရးကို ထိခိုက္ႏိုင္သည့္ အသားႏွင့္အဆီ စားသံုးမႈမ်ားျခင္း ကိုလည္း သတိျပဳ ေရွာင္ရွားၾကရန္ လိုအပ္ေၾကာင္း က်န္းမာေရး ဝန္ႀကီးဌာနမွ ထုတ္ျပန္ထားသည့္ ပညာေပး စာေစာင္၌ ေဖာ္ျပထားသည္။

အသည္းသည္ ကိုယ္ခႏၶာ တစ္ခုလံုး၏ အဆိပ္အေတာက္ မ်ားကို ဖယ္ရွား ေပးရသည့္ အလုပ္ကို လုပ္ေနရၿပီး ကိုယ္ခႏၶာ အတြင္းရွိ ဗိုင္းရပ္စ္ပိုး မ်ားကိုလည္း တိုက္ခိုက္ရသည့္ အတြက္ အသည္းမေကာင္းျခင္းကို ျဖစ္ေစေသာ အစားအေသာက္မ်ား ျဖစ္သည့္ အရက္ အလြန္အကြၽံ ေသာက္သံုးျခင္း၊ အသားႏွင့္အဆီ စားသံုးမႈ မ်ားျခင္း တို႔ကို ေရွာင္ၾကဥ္ရန္ လိုသည္။

လူတို႔ေန႔စဥ္ စားသံုးသည့္ အစားအေသာက္မ်ားမွ အဆီမ်ားကို ေခ်ဖ်က္ သည့္ တာဝန္ကို ယူထားရေသာ အသည္းသည္ ၂၄ နာရီပတ္လံုး အလုပ္လုပ္ႏိုင္္ သည္ဟု ဆိုေသာ္လည္း ၎ကိုယ္တိုင္လည္း ဆားဗစ္စင္ ျပန္လုပ္ရေသာ ည ၁၁ နာရီႏွင့္ နံနက္ေစာေစာ ၃ နာရီၾကားတြင္ အစာစားျခင္းႏွင့္ အိပ္ရာဝင္ ေနာက္က်ျခင္းေၾကာင့္ အသည္း မေကာင္းျခင္းကုိ ျဖစ္ေစႏိုင္သည္။ ဥပမာ- ည ၁၁ နာရီ ေနာက္ပိုင္း အိပ္ျခင္း၊ ညစာကို ေနာက္က်မွ စားျခင္းသည္ အသည္းကို အားနည္းေစသည္ဟု ဆိုသည္။

''မအိပ္ခင္ ႏွစ္နာရီအတြင္း အသားႏွင့္ အဆီေတြ စားသံုးျခင္းဟာလည္း စားသံုးထားတဲ့ အဆီမ်ားကို ေခ်ဖ်က္ ေနရသည့္ အသည္းအတြက္ နားခ်ိန္မရဘဲ အလုပ္လုပ္ ေနရတာျဖစ္လို႔ အသည္း အားနည္းၿပီး ပ်က္စီးမႈကို အားေပးရာ ေရာက္ပါတယ္။ မ်ားေသာအားျဖင့္ တ႐ုတ္လူမ်ိဳး ၉ဝ ရာခိုင္ႏႈန္းဟာ အသားနဲ႔အဆီ စားသံုးမႈ မ်ားျခင္းေၾကာင့္ အသည္း မေကာင္းတာ မ်ားတာဟာ ဥပမာ တစ္ခုပါပဲ။ တကယ္လို႔ ညအိပ္ခ်ိန္ ဗိုက္ဆာရင္ေတာ့ အသီးအႏွံမ်ားကို စားသံုးျခင္းျဖင့္ အသည္းက အစာေခ်ဖ်က္မႈကို ကုစား ေပးႏိုင္ပါတယ္''ဟု အသည္း ဆရာဝန္ တစ္ဦးက ေျပာၾကားခဲ့သည္။

ျမ၀တီ


https://www.facebook.com/photo.php?fbid=470672613031975&set=a.420045418094695.

No comments:

Post a Comment