Pages

က်န္းမာေစဖုိ. မီးဖုိေခ်ာင္ထဲက အခ်က္အခ်ဳိ.


 
၁) အာလူး
အာလူးေတြက အလင္းသိပ္မၾကိဳက္ၾကပါဘူး။ ေျခာက္ေသြ ့တဲ့ေနရာနဲ့ သဘာ၀အခန္း အပူခ်ိန္ကိုသာ ၾကိဳက္ၾကပါတယ္။ အကယ္ ၍ အာလူးကိုေရခဲေသတၱာထဲ ထည့္လိုက္တဲ့အခါ၊ သူ ့ရဲ ့မူလအရသာမ်ား ပ်က္စီးသြားပါေတာ့တယ္။
ဒါ့ျပင္ ခ်က္ျပဳတ္တဲ့အခါ ေတာ္ေတာ္နဲ ့မနူးအိလာေတာ့ဘဲ၊ စားတဲ့အခါမွာမာဆတ္ဆတ္ျဖစ္သြားပါတယ္။ အာလူးအခြံေပၚမွာ အစိမ္းေရာင္သန္းေနရင္(လံုး၀)မ၀ယ္ပါနဲ ့။ အဆိပ္ျဖစ္ေစတတ္လို ့ပါ။ (ထို ့နည္းတူစြာပင္ ပိန္းဥ၊ကန္စြန္းဥေတြကိုလဲ ေရခဲေသတၱာထဲ သိမ္းမထားသင့္ ပါဘူး)
 

(၂) ၾကက္သြန္နီ
ၾကက္သြန္နီေတြကို ပံုမွန္အခန္းအပူခ်ိန္ထဲမွာသာထားေပးရပါမယ္။ၾကက္သြန္နီေတြ ၾကာၾကာခံေစဖို ့အတြက္ ဇာကြက္/ပိုက္ကြန္ အိတ္ေတြကအေကာင္းဆံုးပါဘဲ။ ေနာက္ထပ္အေရးၾကီးဆံုးအခ်က္က ၾကက္သြန္နီေတြ နဲ ့
အာလူးေတြကို တူတူေရာမထားသင့္ ပါဘူး။ ၾကက္သြန္ထဲမွာပါတဲ့သဘာ၀ဟင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္ရနံ ့ေတြကို အာလူးက စုပ္ယူပစ္လို ့ပါ။ ဒါ့ျပင္ၾကက္သြန္နဲ ့အာလူး မ်ားအားလံုး တခဏတြင္းမွာပင္ ပုပ္သြားေစပါတယ္။


(ၾကက္သြန္နီေတြကို တေန ့တာခ်က္ျပဳတ္ဖို ့အတြက္ လိုအပ္သေလာက္ သာ
အခြံႏႊာပါ။ အကယ္၍ အခြံႏႊာ ထက္ျခမ္းျခမ္းျပီးေတာ့မွ ပိုလွ်ံ၍ ေနာက္ေန ့မွ
သံုးတဲ့အခါ အစာအိမ္ကို အဆိပ္ျပဳေစျပီး ေအာ့အန္ ေစနိုင္ပါတယ္။ အဲဒီလို
ျပႆနာမျဖစ္ရေလေအာင္ အခြံႏႊာျပီးသား ပိုလွ်ံေနတဲ့ၾကက္သြန္နီေတြကို
အပူေပးဆီသတ္၍ အေအးခံျပီး ေနာက္ ဗူးထဲမွာေရလံုေအာင္ဖံုးျပီးမွသာ
ေရခဲေသတၱာထဲ ထဲ့သိမ္းေပးပါ။ ဗူးေလလံုဖို ့အေရးၾကီပါတယ္။ ေလမလံုပါက ေရခဲ
ေသတၱာ တခုလံုးအနံ ့ဆိုးထြက္ျပီး၊ အထဲရွိ တျခားပစၥည္းမ်ားအားလံုးကို အနံ
့ကူးကာ လတ္ဆတ္မႈမရွိေစေတာ့ပါဘူး)
 

(၃) ၾကက္သြန္ျဖဴ
ၾကက္သြန္အျဖဴေတြကိုလည္း ၾကက္သြန္နီေတြလိုဘဲ၊ ဇာကြက္/ပိုက္ကြန္
အိတ္ေတြထဲထဲ့ျပီး အခန္းအပူခ်ိန္မွာသာ သိမ္းထား သင့္ပါတယ္။
 

(၄) ခရမ္းခ်ဥ္သီး
အိမ္ရွင္မတိုင္းလိုိလို က ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြကို ေရခဲေသတၱာထဲသိမ္းထားမွ
ၾကာၾကာခံတယ္လို ့ထင္မွတ္မွားေနၾကပါတယ္။ အဲဒီလို သိမ္းထားျခင္းက
ခရမ္းခ်ဥ္သီးရဲ ့အနံ ့အရသာေတြ (အားလံုး)ပ်က္ယြင္းသြားေစလိ
့အင္မတန္မွားယြင္းတဲ့ အျပဳအမူျဖစ္ပါတယ္။ အေကာင္းဆံုးကေတာ့
ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြကို ပလပ္စတစ္အိတ္ထဲေလလံုေအာင္ထဲ့၍
ပံုမွန္အခန္းအပူခ်ိန္မွာသာ သိမ္းထားရပါ မယ္။ (အကယ္၍ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြကို
ျမန္ျမန္မွည့္ေစခ်င္ရင္၊ စကၠဴအိတ္မွာ သိမ္းေပးပါ)
 

(၅) ဌက္ေပ်ာသီး
ရခိုင္၊ ဖီၾကမ္း၊ သီးေမႊး၊ ေရႊဌက္ေပ်ာ စတဲ့ ဌက္ေပ်ာသီး
ဘယ္အမ်ိဳးအစားေတြကိုမဆို ေရခဲေသတၱာထဲ (လံုး၀)သိမ္းမထားသင့္ပါ ဘူး။
အဲဒီလို သိမ္းထားလိုက္တဲ့အခါ၊ မၾကာမီအတြင္းမွာပင္
ဌက္ေပ်ာသီးကိုအေအးရိုက္္၍ ဌက္ေပ်ာခြံေတြမည္းတက္လာျပီး၊ အနံ ့အရသာ၊
က်မၼာေရးဂုဏ္သတၱိေတြ အားလံုးဓာတ္ျပယ္သြားေစပါတယ္။ ဌက္ေပ်ာသီးရဲ
့သေဘာတရားက မၾကာခဏထိကိုင္ မိတဲ့အခါ အပူေလာင္ျပီး ေပ်ာ့လာတတ္တာမို ့၊
ဌက္ေပ်ာ္သီးအခိုင္တြဲကို အလယ္ကေန ၾကိဳးခြခ်ည္ျပီး တိုင္မွာခ်ိတ္ထားေပးပါ။
ဌက္ေပ်ာသီးရဲ ့အညွာကို ပလပ္စတစ္အစနဲ ့ တုပ္ခ်ည္ေပးျခင္းက ေနာက္ထပ္
၄-ရက္(သို ့မဟုတ္)၅-ရက္ေလာက္ အထားခံပါ တယ္။


 (ဌက္ေပ်ာခြံေပၚမွာအမည္းအစက္အေျပာက္ပါတဲ့ အသီးေတြက အပင္ေပၚမွာ ၾကာၾကာရင့္မွည့္လာတာမို ့
အရသာပို ေကာင္းျပီး ေဆးစြမ္းပိုထက္ပါတယ္)

 https://www.facebook.com/ayesaycommm/photos/a.414172545421523.1073741826.382550531917058/446637648841679/?type=1&theater

No comments:

Post a Comment