အစာအဆိပ္သင့္ျခင္းရဲ့ ၈၀ ရာခိုင္ႏွဳန္းေလာက္ဟာ မသန္ ့ရွင္း၊ညစ္ညမ္းတဲ့ ဥစား၊အသားစား ေမြးျမဴေရး ၾကက္၊ဘဲ၊ငန္းေတြကေန ျဖစ္ရတယ္ဆုိတာ သင္သိပါသလား။ျဗိတိန္တစ္ခုတည္းမွာ အစာအဆိပ္သင့္မွဳေပါင္း တစ္ႏွစ္ကို သန္းခ်ီျဖစ္ပြားလ်က္ရွိတယ္လုိ ့ယူေကအစိုးရ ကိုယ္တုိင္က ထုတ္ျပန္ထားပါတယ္။
ဒီအစာအဆိပ္သင့္မွဳေတြရဲ့ အဓိကအေၾကာင္းရင္းက campylobacter ဆုိတဲ့ ဘက္တီးရီးယားပုိးနဲ ့salmonella ဆုိတဲ့ ဘက္တီးရီးယားပုိးေတြ ျဖစ္ပါတယ္။ အစာအဆိပ္သင့္တယ္ဆုိတာ စားျပီးျပီးခ်င္း ခ်က္ခ်င္းျဖစ္တာမ်ိဳး မဟုတ္ဘဲ လကၡဏာျပဖုိ ့တစ္ရက္ ကေန သုံးရက္အထိ ၾကာျမင့္တတ္ပါတယ္။ ေရာဂါလကၡဏာေတြကေတာ့ ေနမေကာင္းျဖစ္ဖ်ားနာတာ၊ အန္တာ၊ အစာအိမ္ေအာင့္တာ နဲ ့၀မ္းပ်က္၀မ္းေလွ်ာျဖစ္တာတုိ ့ျဖစ္ပါတယ္။
ျဖစ္ပြားရတဲ့အဓိကအေၾကာင္းကေတာ့ အသားေတြကို က်က္ေအာင္ မခ်က္ျပဳတ္လုိ ့၊ ေရခဲေသတၱာထဲ ထည့္မသိမ္းမိလုိ ့၊ရက္လြန္ေနတဲ့ ဟင္းခတ္ပစၥည္းေတြ ထည့္သုံးမိလုိ ့နဲ ့ညစ္ပတ္ေပေရေနတဲ ့လက္ေတြနဲ ့ ထိေတြ ့မိလုိ ့ျဖစ္ပါတယ္။
အစာအဆိပ္သင့္ႏိုင္ဆုံးအစားအစာေတြကေတာ့ ဥစား၊အသားစားဖုိ ့သက္သက္ေမြးျမဴထားတဲ့ ေမြးျမဴေရးၾကက္၊ငွက္ေတြနဲ ့ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြေၾကာင့္ျဖစ္ပါတယ္။ အစာအဆိပ္သင့္မွဳရဲ့ ၈၀ ရာခုိင္ႏွဳန္းေလာက္ဟာ မသန္ ့ရွင္းတဲ့ ေမြးျမဴေရးၾကက္၊ငွက္ေတြေၾကာင့္ ျဖစ္ျပီး က်န္တဲ့ ၂၀ ရာခုိင္ႏွဳန္းကေတာ့ မသန္ ့ရွင္းတဲ့ႏို ့၊ ေရ နဲ ့ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ သစ္သီး၊ အခြံမာေစ့ေတြေၾကာင့္ ျဖစ္ပါတယ္။အစာအဆိပ္သင့္တယ္လုိ ့ထင္ျပီး တကယ္လုိ ့ေအာက္ပါ လကၡဏာေတြၾကဳံေတြ ့ေနရရင္ ဆရာ၀န္နဲ ့ခ်က္ခ်င္းျပသင့့္ပါတယ္။
၁။ အထက္ေဖာ္ျပပါ ၀မ္းပ်က္၀မ္းေလွ်ာ၊ဖ်ားနာတာမ်ိဳးေတြ ရက္အတန္ၾကာျဖစ္ေနတာ
၂။ ကိုယ္အပူခ်ိန္ ၁၀၀.၄ ဖာရင္ဟိုက္ေက်ာ္ေနတာ
၃။ ေရဓာတ္ဆုိးဆုိးရြားရြားခန္းေျခာက္ေနတာ ( မ်က္တြင္းေဟာက္ပက္ျဖစ္ျပီး၊ ဆီးအမည္းသြားတာ)
၄။ အလားတူအစာအဆိပ္သင့္မွဳမ်ိဳး ပတ္၀န္းက်င္မွာၾကဳံေတြ ့ေနရတာ
၅။ အိမ္မွာရွိတဲ့ ကေလးငယ္က အစာအဆိပ္သင့္ေနတာ
အစာအဆိပ္သင့္မွဳက ကာကြယ္ဖုိ ့အတြက္
၁။ အသားေတြကို က်က္ေအာင္ ခ်က္ျပဳတ္ပါ
၂။ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊အသားငါးေတြကို ေရခဲေသတၱာထဲ ထည့္သိမ္းပါ
၃။ နာမက်န္းျဖစ္ေနသူ၊ ဒါမွမဟုတ္ လက္မေဆးထားတဲ့သူေတြကို အစားအေသာက္၊ ခ်က္ျပဳတ္စရာေတြ မကိုင္ခုိင္းပါနဲ ့
၄။ ရက္လြန္ေနတဲ့ ဟင္းခတ္ပစၥည္းေတြ မသုံးပါနဲ ့။တကယ္လုိ ့သင္ဟာ စားေသာက္ဆုုိင္၊ကေဖးနဲ ့အျမန္ျပင္ဆုိင္ေတြကေန အစာအဆိပ္သင့္မွဳကို ခံစားရတယ္ဆုိရင္ နစ္နာေၾကးကို ေရွ ့ေနနဲ ့တိုင္ပင္ျပီး ေတာင္းခံသင့္ပါတယ္။
TrendMyanmar
http://www.searchmyanmar.com/link/comment/cid/54183
No comments:
Post a Comment