Pages

လက္ဖက္ ၾကက္သားႏွပ္ခ်က္

လက္ဖက္ၾကက္သားႏွပ္
ဝင္းႏိုင္သိန္း


လက္ဖက္ကို တရုတ္ျပည္မွာ စတင္ေတြ႕ရိွခဲ့တယ္ ဆိုေပမယ့္ တရုတ္လူမ်ိဳးေတြက လက္ဖက္ကို လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း (Chinese Tea) အျဖစ္သာ သုံးစြဲရင္း ကမၻာအႏွံ႔ကို ပ်ံ႕ႏွံ႔ေရာက္ရိွ ခဲ့ပါတယ္ …။
က်ေနာ္တို႔ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာေတာ့ လက္ဖက္ကို လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း၊ လက္ဖက္ရည္အခ်ိဳ၊ ရိုုးရာ လက္ဖက္ေတြကစၿပီး အလွဴမဂၤလာ ပြဲေတြမွာ မပါမျဖစ္ အေရးႀကီးတဲ့ စားဖြယ္ရာအျဖစ္ ပါ၀င္လို႔ ေနပါတယ္။

အဲဒီကမွ တဆင့္ ေဒသအလိုက္ လက္ဖက္ကို ပုံစံမ်ိဳးစုံ လုပ္ၿပီး စားသုံးၾကသလို၊ အမည္နာမ လွလွေလးေတြနဲ႔လည္း တန္ဆာ ဆင္လာၾကပါတယ္ …။
ဒီတပတ္အတြက္ က်ေနာ္က လက္ဖက္အညြန္႔ ခ်ဥ္စပ္ႏွပ္ကို ၾကက္သားနဲ႔ ေရာၿပီး ျမန္မာ့ရိုးရာ ဟင္းပြဲအျဖစ္ တင္ဆက္လိုက္ ပါတယ္။

ၾကက္သားနဲ႔ လက္ဖက္အညြန္႔ ခ်ဥ္စပ္ႏွပ္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ျမန္မာၾကက္ (ေခၚ) အိမ္ၾကက္ – ၄၀ က်ပ္သား
ၾကက္သြန္နီ – ၂ လုံး
ခ်င္းေသးေသး – ၁ တက္
ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၅ တက္
လက္ဖက္အညြန္႔ ခ်ဥ္စပ္ – ၁၀ က်ပ္သား
ဆား – ၁ ဇြန္း (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း)
ဟင္းခတ္မႈန္႔ – ၁ ဇြန္း (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း)
ပဲဆီသန္႔သန္႔ – ၅ ဇြန္း (ထမင္းစားဇြန္း)

ပထမ ဦးစြာ ၾကက္သားကို ေရေဆးၿပီး အေနေတာ္တုံးကာ ေရေဆး၊ စစ္ထားပါ။ ၾကက္သြန္နီကို ႏုပ္ႏုပ္ေလး စဥ္းထားပါ။ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းပါ။
ၾကက္သားထဲသို႔ ေရာေထာင္းထားေသာ ခ်င္းအေရာ၊ နႏြင္းမႈန္႔ အနည္းငယ္၊ ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႔တို႔နဲ႔ ေရာနယ္ၿပီး ၁၀ မိနစ္ခန္႔ ႏွပ္ထားပါ။

အဲဒီလို ႏွပ္ထားခ်ိန္မွာ ဆီကိုအပူေပးၿပီး ၾကက္သြန္နီေတြကို ေရႊေရာင္ရေအာင္ ဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သြန္နီေတြ ဆီသတ္တာ ေရႊေရာင္သန္းလာၿပီ ဆိုရင္ေတာ့ နယ္ထားတဲ့ ၾကက္သားေတြ ထည့္ေပါင္းၿပီး ေမႊေပးပါ။

ၾကက္သားက ထြက္လာတဲ့ အရည္ေတြ ကုန္ခမ္းၿပီး ဆီျပန္လာတဲ့အထိ အဖုံးပိတ္ထားေပးပါ။
ဆီျပန္လာရင္ေတာ့ ေရအနည္းငယ္ကို ေဘးပတ္ပတ္လည္ကို ေ၀့ထည့္ၿပီး ၾကက္သား သုံးပုံ ၂ ပုံ ႏူးအိသည္အထိ ခ်က္ပါ။

အသားႏူးခါနီးၿပီး ဆီျပန္လာရင္ေတာ့ လက္ဖက္ညြန္႔ ခ်ဥ္စပ္ကို ထည့္ေပါင္းၿပီး မီးျပင္းကိုေလွ်ာ့ခ်ကာ ၾကက္သားေတြထဲ လက္ဖက္အရသာ ၀င္သည္အထိ ႏွပ္ခ်က္ ခ်က္ေပးပါ။
ငရုတ္သီးစိမ္းနဲ႔ အလွဆင္ၿပီး သုံးေဆာင္ႏိုင္ပါတယ္။

No comments:

Post a Comment