Pages

ပင္လယ္စာ ခ်ဥ္စပ္ဟင္းရည္ “တုမ့္ဆပ္ တေလ”



ဒီဟင္းရည္က ရိုးရွင္းတဲ့ ထိုင္းခ်ဥ္စပ္ဟင္းရည္ပါ။ ထိုင္းလူမ်ိဳးေတြက ဒီဟင္းရည္ကို အသား မ်ိဳးစုံနဲ႔ ခ်က္စားေလ့ ရိွပါတယ္။ ၾကက္သားနဲ ့ဆိုရင္ တုမ့္ဆပ္ ကိုင္၊ ပင္လယ္စာနဲ႔ ဆိုရင္ေတာ့ တုမ့္ဆပ္ တေလ ဆိုၿပီး ေခၚဆိုၾကသလို ခ်က္ရတာလည္း အလြန္ရိုးရွင္း လြယ္ကူတာေၾကာင့္ ၀ါသနာရွင္မ်ား အေနနဲ႔ အဆင္ေျပလိမ့္မယ္လို ့ေမွ်ာ္လင့္မိပါတယ္ …။

ပင္လယ္စာခ်ဥ္စပ္ဟင္းရည္ (Hot & Spicy Sea Foods Soup)
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ပင္လယ္စာ (ေရာရာ) – ၆၀ က်ပ္သား
ၾကက္ျပဳတ္ရည္ – ၃ လီတာ
ၾကက္သြန္နီ – ၃ လုံး (ေလးစိတ္ခြဲ)
ခရမ္းခ်ဥ္သီး – ၃ လံုး (ေလးစိတ္ခြဲ)
စပါးလင္ – ၂ ေခ်ာင္း (အျဖဴေရာင္သာ ပါးပါးလွီးထားရန္)
ပဒဲေကာ – ၁ တက္ (ပါးပါးလွီး)
ခ်င္း – ၁ တက္ (ပါးပါးလွီး)
ေကာက္ရိုးမႈိ (သို႔) ေငြႏွင္းမိႈ – အနည္းငယ္
ရွမ္းနံနံ – ၁ စည္း
ေတာေရွာက္ခါးရြက္ – ၅ ရြက္
ငရုတ္သီးစိမ္းေတာင့္ – ၇၊ ၈ ေတာင့္
သံပုရာရည္ (သို႔) ေရွာက္ရည္ (လိုအပ္သလို ထည့္ရန္)

ပထမဆုံး ၾကက္ရိုးကို ၾကည္လင္တဲ့ ပာင္းရည္ရေအာင္ ျပဳတ္ပါ။ ၾကည္လင္ေစရန္ အျမႇဳပ္မ်ားကို ခပ္ထုပ္ပစ္ရပါမယ္)။
ေဆးေၾကာသန္႔စင္ ထားတဲ့ ပင္လယ္စာမ်ားကို ေရေႏြးဆူဆူမွာ သံပုရာသီး ၁ စိတ္၊ တရုတ္နံနံ နည္းနည္း ထည့္ၿပီး ေခတၱ ေရေႏြးထည့္ထားေပးပါ။ ၿပီးလွ်င္ ေရေအးျဖင့္ ေဆးၿပီး ေရစစ္ထားပါ။
ပါ၀င္ ပစၥည္းမ်ားကို လိုအပ္သလို လွီးျဖတ္ သန္႔စင္ထားပါ။ အားလုံး အရန္သင့္ ျဖစ္ရင္ေတာ့ စခ်က္ပါမယ္ …။
ပထမဆုံး ၾကည္လင္ေသာ ၾကက္ရိုးျပဳတ္ရည္ထဲကို ၾကက္သြန္နီ ေလးစိတ္ကြဲ၊ စပါးလင္၊ ပဒဲေကာ၊ ခ်င္း၊
ေတာေရွာက္ခါးရြက္ တုိ႔ကို ထည့္ျပဳတ္ပါ။
အရသာအျဖစ္ ၾကက္သားမႈန္႔၊ ပာင္းခ်ိဳမႈန္႔ (သုံးတတ္ပါက)၊ ငါးငံျပာရည္၊ သၾကားတို႔နဲ႔ ျဖည့္စြက္ပါ။ ပာင္းရည္ တခါ ဆူပြက္လာလွ်င္ သန္႔စင္ထားေသာ မႈိကိုထည့္ပါ။ မႈိထည့္ၿပီး ေနာက္တခါ ဆူပြက္လာလွ်င္ မီးျပင္းကို ေလွ်ာ့ခ်ပါ။ မီးျပင္းျပင္းနဲ႔ ထားရင္း ခ်က္ထားတဲ့ ပာင္းရည္ ေနာက္က်ိသြား ႏိုင္ပါတယ္။ ေရေႏြး ေဖ်ာထားတဲ့ ပင္လယ္စာေတြကို ထည့္ေပါင္းပါ။ အဲဒီ အခ်ိန္မွာ ငရုတ္သီးစိမ္းကို ဓားျပားရိုက္ထည့္ၿပီး သံပုရာရည္ (သို႔) ေရွာက္ရည္ (အသီးကို ညႇစ္ထည့္ပါက ပိုမို ေကာင္းမြန္ပါမယ္)။ ခ်ဥ္ ငံ စပ္ အရသာကို မိမိ ႏွစ္သက္သလို ထည့္ပါ။ စားသုံးခါနီးမွ ခရမ္းခ်ဥ္သီး ေလးစိတ္ခြဲနဲ႔ ရွမ္းနံနံ ပါးပါးလွီး၊ ငရုတ္ေျခာက္ေတာင့္ ေၾကာ္ေလးနဲ႔ အလွဆင္ကာ
(ႀကိဳက္ႏွစ္သက္ပါက နံနံပင္ပါ) ထည့္ သုံးေဆာင္ႏိုင္ပါတယ္ …။

http://burma.irrawaddy.org/entertainment/2014/08/16/63242.html

No comments:

Post a Comment