Pages

ဆားေလွ်ာ႔နည္း ေလးမ်ိဳး



 
ေလၿဖတ္ၿခင္းနွင္႔အစာအိမ္ကင္ဆာမွကင္းေဝး***
 
ပာင္းခ်က္တဲ႔အခါၿဖစ္ေစ၊ ဆားနယ္သိပ္တဲ႔အစားအစာမ်ားတြင္ဆားပာာေန႔တိုင္းမရွိမၿဖစ္ မပါမၿဖစ္အေရးပါတဲ႔ ဇာတ္ေကာင္ၿဖစ္တယ္။ဒါေပမယ္႔ဆားကိုလြန္ကဲစြာစားသံုးလွ်င္
က်န္းမာေရးကိုထိခိုက္နိင္ပါတယ္။ ေသြးတိုး၊ ေသြးလႊတ္ေၾကာမာေရာဂါ၊ ၊ေလၿဖတ္၊ နွလံုးေသြးေၾကာမာၿခင္း၊အစာအိမ္ကင္ဆာၿဖစ္ၿခင္းကိုေလ႔လာေတြ႔ရွိရပါတယ္။
စည္သြတ္ဘူး ၊ အရန္သင္႔ေခါက္ဆြဲေၿခာက္ဘူးမ်ား ၊ ဝက္အူေခ်ာင္း၊ ဝက္ဆားနယ္ ခ်ဥ္ဖတ္အစရွိေသာအစားအစာမ်ားတြင္မ်ားၿပားေသာဆိုဒီယမ္ပါဝင္ပါတယ္။
အရႊယ္ေရာက္သူ တစ္ရက္ ဆားကိုစားသံုးတာ၂၄၀၀ မီလီဂရမ္= ၆ ဂရမ္ ၿဖစ္ပါတယ္ ။ (WHOသတ္မွတ္ထား) ။ ဆားနည္းေသာပာင္းခတ္အေမႊးအၾကိဳင္မ်ားကိုသံုးဆြဲပါ ။ သူငယ္ခ်င္းတို႔သိသံုးဆြဲေနတဲ႔ၾကက္သားမႈန္႔၊ငံၿပာရည္၊အခ်ိဳမႈန္႕၊ငါးပိမ်ားတြင္ဆိုဒီယမ္အမ်ားဆံုးပါဝင္ပါတယ္။
 
* 1. ပင္ကိုအနံ႕အရသာၿပင္းေသာပာင္းသီးပာင္းရႊက္မ်ားကိုအသံုးၿပဳပါ ။
ငရုပ္ပြ၊ ခရမ္းခ်ည္သီး၊ၾကက္သြန္နီ၊ မွိဳ ၊ ပင္စိမ္း အစရွိေသာပာင္းသီးပာင္းရႊက္မ်ား ။
 
* 2. အခ်ဥ္ဓာတ္က အငန္ဓာတ္ ေပါ႕ေစတယ္ ။
ရွာလကာရည္၊သံပုရာ ၊ပန္းသီး၊နာနတ္ ၊ ေရွာက္ခ်ိဳရည္အစရွိေသာသစ္သီးမ်ားက
အစားအစာထဲမွာရွိတဲ႕ပင္ကိုအရသာကိုပိုမိုေကာင္းေစပါတယ္ ။
 
*3. အစားအစာမ်ားတြင္ရွိေသာပင္ကိုအရသာကိုအသံုးၿပဳ၍ပာင္းခ်က္ပါ ။
ေၾကာ္၊ ကင္၊ ဖုတ္ ၊ေပါင္း၊ၿပဳတ္ၿခင္းၿဖင္႔အစားအစာပင္ကိုအရသာအတိုင္းစားရတ
ပိုၿပီးအရသာကိုခံစားနိင္ပါတယ္ ။
 
*4. အၿပင္စာခဏခဏစားသံုးေသာသူမ်ား.... ဆားနယ္သိပ္၊စည္သြတ္ဘူး ၊ ခ်ဥ္ဖတ္၊ေခါက္ဆြဲၿပဳတ္မ်ားကို ေလွ်ာ႔စားပါ ။ ထိုအစားအစာမ်ားတြင္ ဆားနွင္႔အခ်ိဳမႈန္႔မ်ားလြန္ကဲစြာပါဝင္ပါတယ္ ။။။။
 
ခ်စ္ခင္ေလးစားရေသာသူငယ္ခ်င္းတို႕..... 
ေႏြေရာက္လို႕အစားအေသာက္ပ်က္ ၊ခ်ဥ္ငန္စပ္က အာသီတကိုေၿပေစတယ္ ။
ဆားနွင္႔ပာင္းခ်ိဳမႈန္႔ ငံၿပာရည္ထဲမွာ ဆိုဒီယမ္အမ်ားဆံုးပါဝင္တာမို႕
ရင္ပူ အာေၿခာက္ သလိပ္ မ်ား ၊ ေခါင္းမုူး ေအာ႕အန္ ၊ေသြးေပါင္တိုးၿခင္း
ၿဖစ္တတ္ပါတယ္ ။ ေရ သို႕မပာုတ္ ေရေႏြးၾကမ္းမ်ားမ်ားေသာက္ၿခင္းၿဖင္႔
သက္သာေစပါတယ္ ။ ေန႕စဥ္အစားအေသာက္ ေနထိုင္မႈ ၊အားကစား
ေလ႕က်င္႕ခန္းမ်ား ကိုေလ႕လာလိုက္စားက်င္႕သံုးရင္ေတာ႔ က်န္းမာေရးအတြက္
မ်ားစြာ အေထာက္အကုူၿပဳနိင္ပါတယ္ .။

သူငယ္ခ်င္းမ်ားအားလံုးက်န္းမာပါေစ...
Jin Li Chao
2014.05.13 at 16:31pm
www.facebook.com/jinli.chao
 

No comments:

Post a Comment