ပံုသဏၭာန္
အပင္ႀကီးထြားမႈ ျမန္ေသာအပင္လတ္မ်ိဳးျဖစ္သည္
အရြက္
ရြက္ေပါင္း ျဖစ္ၿပီး ရြက္ဆိုင္ထြက္သည္။ ရြက္ျမႊာမ်ား မ်က္ႏွာခ်င္းဆိုင္ထြက္၍ ရွည္ေမ်ာေမ်ာ ဘဲဥပံုသ႑ာန္ရွိသည္။ ရြက္ရင္းအနည္းငယ္၀ိုင္း ၊ သို႔မဟုတ္ သြယ္၍ ရြက္ဖ်ား ခၽြန္သည္။ အေၾကာထင္ရွားသည္။ ထိပ္ရြက္ တစ္ရြက္ ပါသည္။
အပြင့္
ခရမ္းေရာင္ အပြင့္မ်ားျဖစ္သည္။ ပန္းခိုင္ရွည္သည္။ ေခါင္းေလာင္းပံုရွိၿပီး အသားထူသည္။ ပြင့္ၫွာရွည္၍ တုတ္သည္ ။ နယုန္ ၊ ၀ါဆို တြင္ ပြင့္သည္။
အသီး
သီးေတာင့္ ရွည္ျဖစ္၍ ျပားၿပီး အေမြးကေလးမ်ားရွိသည္။ တြဲလ်ားက်၍ သီးသည္။ စိမ္းၫိုေရာင္ ရွိသည္။ အတြင္းသား ထူသည္။ အေစ့တြင္ အေတာင္ပါိသည္။ တန္ေဆာင္မုန္းလတြင္ သီးသည္။
အသံုးၿပဳႏုိင္သည္႔အစိတ္အပို
အေခါက္ ၊ အရြက္၊ အသီး ၊ အျမစ္ ။
ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္ေတြ႕ႏိုင္
ျမန္မာႏိုင္ငံ ေနရာအႏွံ႔အျပား အျမင့္ေပ ၄၀၀၀ အထိ ေပါက္ေရာက္ ႏိုင္္သည္။
ေပါက္ေရာက္ပံု
သဘာ၀အေလ်ာက္ ေပါက္ေရာက္သည္။
အသံုး၀င္ပံု
အာနိသင္
ျမန္မာေဆးက်မ္းမ်ား အလိုအရ ဖန္ခါးေသာ အရသာရွိ၍ ပူ၏ ၊ စပ္၏ ၊ ေၾကလြယ္၏ ၊ ႏႈတ္ကို ၿမိန္ေစ၏ ။ ႏွလံုး ၊ လည္ပင္းကို အက်ိဳးျပဳ၏ ။ ၀မ္းမီးကို ေတာက္ေစသည္။ ေလ သလိပ္ကို ႏိုင္သည္။ ျမင္းသရိုက္ ၊ ၀မ္းသက္ ၊ အဖ်ား ၊ အစာမေၾက ၊ ႏူနာ ၊ ပ်ိဳ႕အန္ ၊ ေခ်ာင္းဆိုးေရာဂါတို႔ကို ေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္၍ ခြန္အားကို တိုးပြားေစသည္။
အသံုးျပဳပံု-
အေခါက္
၁ ။ ေၾကာင္လွ်ာအေခါက္မႈန္႔ကို ခ်င္းရည္ ၊ ပ်ားရည္တို႔ႏွင့္ ေရာစပ္လ်က္ ေသာက္ေသာ္ ပန္းနာ ေခ်ာင္းဆိုးေရာဂါ ေပ်ာက္၏ ။
၂ ။ အေခါက္မႈန္႔ကို ေရေႏြးတြင္ ၂ နာရီခန္႔စိမ္၍ စစ္ၿပီး နံနက္ ည ေသာက္ေသာ္ အစာမေၾကေရာဂါ ေပ်ာက္၏ ။
၃ ။ ေၾကာင္လွ်ာေခါက္ ကို ေရစိမ္၍ ၎ေရႏွင့္ ပလုတ္က်င္း ေပးေသာ္ ခံတြင္း ေျခာက္ ကြဲနာ ေပ်ာက္၏ ။
၄ ။ သားဖြားၿပီး နာက်င္ကိုက္ခဲသည့္ေရာဂါ ၊ ေခါင္းတစ္ျခမ္း ကိုက္ေရာဂါမ်ားအတြက္လည္း ေၾကာင္လွ်ာေခါက္ကို သံုး၏ ။
၅ ။ အျမစ္ေခါက္ကို အဆစ္အမ်က္ေရာဂါဖ်ားေရာဂါ ၊ ၀မ္းေဖာ ၊ ၀မ္းေရာင္ ၊ ၀မ္းကိုက္ေရာဂါမ်ားအတြက္ အသံုးျပဳ၏ ။
အရြက္
၁ ။ ေၾကာင္လွ်ာရြက္ၫွစ္ေရကို ေသာက္ေသာ္ ဘိန္းဆိပ္သင့္ ျခင္း ေပ်ာက္၏ ။
၂ ။ ေၾကာင္လွ်ာရြက္ျပဳတ္တို႔စား
အသီး
၁ ။ အသီးကို ျပဳတ္၍ လည္းေကာင္း ၊ ဖုတ္၍ လည္းေကာင္းစားျခင္းျဖင့္ အစာမေၾကေရာဂါ ၊ လည္ပင္းႀကီးေရာဂါ ၊ သရိုက္ေရာဂါ ေပ်ာက္၏။ သုပ္စားျခင္းျဖင့္ လည္ေခ်ာင္းတြင္း အပူဖုေပါက္ေသာေရာဂါ ေပ်ာက္သည္။
၂ ။ ၾကက္သားႏွင့္ ခ်က္စားပါက ပန္းနာေရာဂါ ေပ်ာက္၏ ။
၃ ။ ငါးရံ႕ျဖင့္ခ်က္စားပါက ကာလ၀မ္းေရာဂါေပ်ာက္၏ ။ အားကို ျဖစ္ေစၿပီး အစာမေၾကေရာဂါ ၀မ္းပ်က္ေရာဂါေပ်ာက္၏။
၄ ။ ပုစြန္ျဖင့္ ခ်က္စားက ႏွလံုးေလရိုက္ေရာဂါ ၊ ႏွလံုးတုန္ ၊ ရင္တုန္ေရာဂါ ေပ်ာက္၏
၅ ။ ငါးသေလာက္ျဖင့္ ခ်က္စားက အေဖာေရာဂါကို က်ေစ၍ လူကို ၀ၿဖိဳးေစၿပီး ႏွလံုးအားနည္းျခင္း ကို ေပ်ာက္ေစသည္။
၆ ။ ငါးေျမြထိုးႏွင့္ ခ်က္စားက ဒူလာေသြး၀မ္း မီးယပ္ေသြး၀မ္း ႏွင့္ ျမင္းသရိုက္ ေရာဂါတို႔ကို ေပ်ာက္ကင္းေစ၏။
အျမစ္
၁ ။ အျမစ္ကိုေသြး၍ လိမ္းေပးျခင္းျဖင့္ အနာ၀င္ မန္းလိုက္ျခင္း ေပ်ာက္ကင္းသည္။
No comments:
Post a Comment