Pages

ပန္းသီးစားသုံးျခင္းျဖင့္ ရရွိေသာေကာင္းက်ဳိး(၁ဝ)ခ်က္


တစ္ေန႔ပန္းသီးတစ္လံုးစားလွ်င္ ဆရာဝန္ပင္မလိုဟု အေနာက္တိုင္း ဆို႐ိုးရွိသည္။ သို႔ရာတြင္ ပန္းသီးမွရရွိေသာ ေကာင္းက်ိဳးမ်ားကိုမူ တိက်စြာ မေျပာႏိုင္ေပ။ ေအာက္ေဖာ္ျပပါအခ်က္မ်ားသည္ ပန္းသီးစားသံုးျခင္း ၏ဆို႐ိုးကို ေထာက္ခံေသာရလဒ္မ်ားပင္ျဖစ္သည္။

၁။ အ႐ိုးကိုကာကြယ္ျခင္း
------------------------
Flavanoid ျဒပ္ေပါင္းသည္ ေသြးဆံုးၿပီး အမ်ိဳးသမီးမ်ား၏အ႐ိုး သိပ္သည္းဆကို ျမင့္မားေစသည္ဟု ျပင္သစ္သုေတသီမ်ားက ဆုိသည္။ အဆုိပါ ျဒပ္ေပါင္းသည္ ပန္းသီး၌သာပါရွိသည္။ ထုိ႔အျပင္ ပန္းသီးတြင္ပါသည့္ Boron ျဒပ္ေပါင္းသည္လည္း အ႐ိုးမ်ားကို ခိုင္မာေစသည္။

၂။ ပန္းနာရင္က်ပ္ေရာဂါမွကာကြယ္ျခင္း
---------------------------------
မၾကာေသးမီက ေလ့လာစမ္းသပ္ခ်က္အရ ပန္းသီးေဖ်ာ္ရည္ကို ေန႔စဥ္ ေသာက္သံုးေသာ ကေလးမ်ားသည္ တစ္လတစ္ႀကိမ္သာ ေသာက္ေသာ ကေလးမ်ားထက္ပန္းနာေဝဒနာခံစားရမႈမွေလ်ာ့နည္းေစသည္ဟု သိရသည္။ ကိုယ္ဝန္ေဆာင္မိခင္ေလာင္းမ်ား၌ ပန္းသီးမ်ားမ်ား စားသံုးသူမ်ားႏွင့္ပန္းသီး မစားေသာသူမ်ားကို ႏႈိင္းယွဥ္ၾကည့္ပါက ေမြးဖြားလာေသာ ကေလးမ်ားတြင္ ပန္းသီးစားသံုးမႈမ်ားေသာ မိခင္၏ကေလး၌ ပန္းနာရင္က်ပ္ေရာဂါျဖစ္ပြားမႈနည္းပါးေၾကာင္း ေတြ႕ရသည္ဟုဆိုသည္။

၃။ အယ္လ္ဇုိင္းမားေရာဂါမွကာကြယ္ျခင္း
-------------------------------
အေမရိကန္ႏုိင္ငံ Cornell တကၠသိုလ္မွ သိပၸံပညာရွင္မ်ား၏ ၾကြက္မ်ား ႏွင့္စမ္းသပ္ခ်က္အရ ပန္းသီးတြင္ပါဝင္ေသာ quercetin ျဒပ္ေပါင္းသည္ ဦးေႏွာက္ဆဲလ္မ်ားရွိ Free radical မ်ား ပ်က္စီးျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးသည္။ ယင္းသည္ အယ္လ္ဇုိင္းမားေရာဂါျဖစ္ပြားမႈေလ်ာ့က်ေစသည္ဟု ဆိုသည္။

၄။ ကိုလက္စထေရာက်ဆင္းေစျခင္း
-----------------------------
တစ္ေန႔လွ်င္ ပန္းသီးႏွစ္လံုးစားသံုးပါက ေသြးတြင္းအဆီဓာတ္ကုိ ၁၆ ရာခိုင္ႏႈန္းအထိ ေလ်ာ့နည္းေစႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။

၅။ အဆုတ္ကင္ဆာျဖစ္ပြားျခင္းမွ ကာကြယ္ျခင္း
-----------------------------------
သုေတသီမ်ား၏ ေလ့လာခ်က္အရ ပန္းသီးစားသံုးေသာသူ ၁ဝဝဝဝ တြင္ အဆုတ္ကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈ ၅ဝ ရာခိုင္ႏႈန္း ေလ်ာ့က်ေစသည္။

၆။ ရင္သားကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈမွ ကာကြယ္ေပးျခင္း
-------------------------------------
Cornell တကၠသိုလ္မွ စမ္းသပ္ခ်က္အရ တစ္ေန႔ ပန္းသီးတစ္လံုးႏႈန္း အေကြၽးခံရေသာ ၾကြက္မ်ားတြင္ ရင္သားကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈ ၁၆ ရာခုိင္ႏႈန္း ကာကြယ္ေၾကာင္း ေတြ႕ရသည္ဟုဆိုသည္။ အဆိုပါၾကြက္မ်ားကို တစ္ေန႔ ပန္းသီးသံုးလံုးေကြၽးေသာအခါ ၃၉ ရာခိုင္ႏႈန္းအထိ ကာကြယ္ေၾကာင္း၊ တစ္ေန႔ေျခာက္လံုးအထိေကြၽးလွ်င္ ၄၄ ရာခိုင္ႏႈန္း ကာကြယ္ေစေၾကာင္း စမ္းသပ္ေတြ႕ရွိရေၾကာင္း သိရသည္။

၇။ အူမႀကီးကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈမွ ကာကြယ္ေပးျခင္း
----------------------------------------
အဆုိပါတကၠသိုလ္၏ ေလ့လာခ်က္အရ ပန္းသီးေဖ်ာ္ရည္တိုက္ေကြၽးခဲ့ေသာ ၾကြက္မ်ား၌ အူမႀကီးကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈမွ ၄၃ ရာခုိင္ႏႈန္းအထိ ကာကြယ္မႈေပးေၾကာင္း ေလ့လာေတြ႕ရွိရသည္။ ပန္းသီးရွိ Pectin ျဒပ္ေပါင္းသည္ အူလမ္းေၾကာင္းတစ္ေလွ်ာက္ရွိ အစာေျခစနစ္ကို အေထာက္အကူျပဳ႐ုံမက အူမႀကီးကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးသည္။

၈။ အသည္းကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈေလ်ာ့နည္းေစျခင္း
-----------------------------
ပန္းသီးအခြံပါ ေရာႀကိတ္ထားသည့္ ေဖ်ာ္ရည္ေသာက္သံုးပါက အသည္းကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈကို ၅၇ ရာခိုင္ႏႈန္းအထိ ကာကြယ္ေပးသည္။

၉။ ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိကို ထိန္းညိႇေပးျခင္း
-----------------------------------
လူ႕ခႏၶာကိုယ္ရွိ ဂလာက်ဴတိုးနစ္အက္စစ္ကို ပန္းသီးတြင္ပါဝင္သည့္ Pectin ျဒပ္ေပါင္းက အေထာက္အပံ့ေပးျခင္းျဖင့္ ဆီးခ်ိဳေသြးခ်ိဳကို ထိန္းညိႇေပးသည္။

၁ဝ။ ကိုယ္အေလးခ်ိန္တက္မလာေအာင္ ကာကြယ္ႏုိင္ျခင္း
----------------------------------------------
ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလွ်ာ့ေနစဥ္ အခ်ိန္အတြင္း ပန္းသီး သို႔မဟုတ္ သစ္ေတာ္သီး သုံးလံုးစားေသာ အမ်ိဳးသမီးမ်ားသည္ မစားေသာ အမ်ိဳးသမီးမ်ားထက္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္က်ႏႈန္း ပို၍ျမန္ဆန္ေၾကာင္းကို ဘရာဇီးသုေတသီတို႔က ေလ့လာခ်က္အေနျဖင့္ ေဖာ္ျပထားသည္။


https://www.facebook.com/MyawadyNews/photos/a.351047714993066.76926.35101

No comments:

Post a Comment