ျမန္မာတို႔၏ ႐ိုးရာအေမြအႏွစ္ျဖစ္ေသာ သိုင္း ဗန္တို ဗန္႐ွည္သည္ ေယဘူယ်အားျဖင့္ျခံဳငံုေခၚေဝ
သိုင္းဗန္ဒို ပညာသည္ ထူးျခားေသာ ႐ိုးရာပညာရပ္တစ္ခုျဖစ္ပါသည္
လက္ခ်ည္းသက္သက္ ကို ဗန္တို ဟု ေခၚဆိုၿပီး လက္နက္တစ္ခုခု ကိုင္ေဆာင္ပါက ဗန္႐ွည္ပညာ ဟုေခၚဆိုပါသည္။
ဗန္တိုပညာသည္ ရန္သူက မိမိအား လက္ ေျခ သက္သက္ျဖစ္ေစ လက္နက္တစ္ခုခု ကိုင္ဆြဲ၍ ျဖစ္ေစ တိုက္ခိုက္လာသည္ ကို
ခုခံကာကြယ္ရင္း လက္နက္လုယူသည္ျဖစ္ေစ အျပတ္တိုက္ခိုက္သည္ျဖစ္ေစ အသံုးခ်ေသာ ပညာျဖစ္ၿပီး ဗန္႐ွည္ပညာကမူ
မိမိတြင္႐ွိေသာလက္နက္ျဖစ္ေစ
ဗန္တိုနည္းျဖင့္ လုယူထားေသာလက္နက္ႏွင့္ျဖစ္ေ
ဗန္တိုပညာစဥ္မ်ားတြင္ ကိုင္ေပါက္နည္း
အဆစ္ျဖဳတ္နည္း အဆစ္ခ်ိဳးနည္း ခ်ဳပ္ကိုင္ဖမ္းဆီးနည္း အခ်ဳပ္ေျဖနည္း လက္နက္လုယူနည္း စသည့္ျဖင့္နည္းေပါင္းမ်ားစြ
သတ္ကိုးသတ္ ေမာင္းကိုးေမာင္း ကိုသံုးလ်က္ တိုက္ခိုက္ျခင္းျဖစ္သည္။
သတ္ကိုးသတ္ ဆိုသည္မွာ ရန္သူကို တိုက္ခိုက္ရေသာ အမာပိုင္း အစိတ္အပိုင္း ျဖစ္ၿပီး
ေမာင္းကိုးေမာင္း မွာ ခုခံေ႐ွာင္တိမ္းရေသာ အေပ်ာ့ပိုင္း အစိတ္အပိုင္း ျဖစ္သည္။
လူတိုင္းတြင္ သဘာဝမွေပးေသာ သတ္ကိုးသတ္ ေမာင္းကိုးေမာင္း ႐ွိပါသည္။ အသံုးျပဳ တတ္မွဳ မျပဳတတ္မွဳသာကြာ၏
သိုင္း ဗန္တိုဗန္႐ွည္ ပညာမ်ားသည္ ေ႐ွးယခင္က စစ္ပြဲႀကီးမ်ားတြင္ အသံုးခ်ခဲ့ေသာ တိုက္ပြဲဝင္ပညာရပ္ျဖစ္ပါသည္
အေနာ္ရထာ ဘုရင့္ေနာင္ အေလာင္းမင္းတရား တို႔ေခတ္မွ ဟံသာဝတီ အင္းဝ စစ္ပြဲႀကီး မ်ားတြင္ သူရဲေကာင္းမ်ား စစ္သည္မ်ားအသံုးျပဳခဲ့ေသာ ပညာမ်ား ျဖစ္ပါသည္။
သိုင္းပညာျဖင့္ တ႐ုတ္တို႔က်ဳးေက်ာ္မႈမ်ားကိ
ေျမပံုပင္ေပ်ာက္လုခမန္းျဖစ္
ျပည္တြင္း စစ္ အင္အားၿပိဳင္ျခင္းျဖစ္ေသာ အင္းဝ ဟံသာဝတီ တိုက္ပြဲမ်ားသည္လည္း
သူရဲေကာင္းမ်ား ေပၚထြက္ေစခဲ့သလို သိုင္းပညာ အရလည္း တိုးတက္မႈမ်ား႐ွိခဲ့သည္။
ပြဲေတြ ့ တိုက္ပြဲဝင္ပညာ ျဖစ္သည့္အေလ်ာက္ ရန္သူအား နာေစ ကြဲေစ ပဲ့ေစ
က်ိဳးေစ ကန္းေစ ေသေစ အထိ တိုက္ခိုက္
ႏိုင္ေသာပညာျဖစ္သည္။
လက္နက္မဲ့သိုင္းပညာ ႐ွိသလို တုတ္ ဓား
လွံ ေလး ႀကိဳး ခြၽန္းသီး စသည့္ ဗန္႐ွည္နည္းမ်ားလဲ႐ွိပါသည္။
သိုင္းပညာတြင္ အနာမခံႏိုင္သူ ေပ်ာ့ညံ့သူ ေလ့က်င့္မႈ မ႐ွိသူတို႔အတြက္ ေနရာမ႐ွိပါ
ေငြေၾကးသက္သက္ျဖင့္လည္း ဝယ္ယူမရႏိုင္ပါ။ ထိုက္တန္ေသာ ဝါသနာ အခ်ိန္
ဇြဲ လံု႔လ ေလ့က်င္မႈ ႐ွိမွသာ ရ႐ွိႏိုင္ပါသည္။
စနစ္တက် ေလ့က်င့္ထားေသာ လက္သီးတစ္ခ်က္သည္ ပရမ္းပတာ လက္သီး အခ်က္တစ္ရာထက္ ပိုတန္ဖိုး႐ွိေပသည္။
(ဆရာႀကီးဦးစိုးျမင့္ထံမွမွ
ဗန္ဒိုေဆာင္ပုဒ္
ေျခက်ဲ၊လက္ျမဲ၊ဓားရဲ
အကြက္ျမင္၊လက္လ်င္၊မ်က္စိ႐ွ
သင္ဆရာ ျမင္ဆရာ ၾကားဆရာမ်ားကိုဦးထိပ္ထားလ်က္
MFMAM
No comments:
Post a Comment