Pages

Alcoholic beverage ေသာက္စရာအရက္


                   
ရိုးရာေခါင္ရည္ ေသာက္ရင္ေရာ အတူတူဘဲလားဆရာ။

• Ethanol (အက္သေနာ) Ethyl alcohol (အီသိုင္း အယ္လ္ကိုေဟာ) ပါတာကို ေသာက္စရာအရက္လို႔ေခၚတယ္။ တခ်ိဳ႕ထဲမွာ တျခား Alcohols (အယ္လ္ကိုေဟာ) ေတြပါတာလဲရွိတယ္။
• ဓါတုေဗဒအရခြဲျခားထားသလို အခြန္ေကာက္ဘို႔ ခြဲထားတာ (၃) မ်ိဳးလဲရွိတယ္။ (၁) Beers ဘီယာ၊ (၂) Wines ဝိုင္ နဲ႔ (၃) Spirits (စပစ္ရစ္) ျဖစ္တယ္။
• ေနာက္ခြဲျခားနည္းတမ်ိဳးကေတာ့ အသံုးျပဳတဲ့ကုန္ၾကမ္းနဲ႔ ထုတ္လုပ္နည္း အဆင့္အရ ခြဲထားတာျဖစ္တယ္။ အဆင့္ခြဲတာမွာ (၂) မ်ိဳးရွိတယ္။ (က) Fermented beverages အခ်ဥ္ေဖါက္နည္း နဲ႔ (ခ) Distilled beverages ေပါင္းခံရည္ျဖစ္တယ္။
• Fermentation အခ်ဥ္ေဖါက္နည္းဆိုတာ သၾကားကေန Yeasts တေဆးကိုသံုးျပီး၊
• Ethanol (အက္သေနာ) နဲ႔ (ကာဗြန္ဒိုင္ေအာက္ဆိုက္) ကိုေျပာင္းေပးနည္းျဖစ္တယ္။ သၾကား 10 kg ကေန အက္သေနာ 6.5 L (5.1 kg) နဲ႔ ကာဗြန္ဒိုင္ေအာက္ဆိုက္ 4.9 kg (4900L) ရမယ္။ သီအိုရီအရ ေျပာတာပါ။ Energy စြမ္းအင္ (2.6 MJ/kg of ethanol) လဲရမယ္။
• Yeasts တေဆးဆိုတာ ဆဲလ္တခုထဲပါတဲ့ Fungus ဖန္းဂတ္စ္ (မိႈ) ျဖစ္တယ္။

အရက္ခ်က္ရာမွာ ကုန္ၾကမ္းအမ်ိဳးမ်ိဳးသံုးတယ္။ (က) Fermented beverage အခ်ဥ္ေဖါက္အရက္ေတြနဲ႔ (ခ) Distilled beverage ေပါင္းခံရည္အရက္ေတြ ရတယ္။
• Barley ဘာလီေစ့ကေန အခ်ဥ္ေဖါက္အရက္ ale, barley wine ေတြနဲ႔ ေပါင္းခံရည္အရက္ Scotch whisky, Irish whiskey, shōchū ေတြထုတ္တယ္။
• Rye ရိုင္းစပါးကေန အခ်ဥ္ေဖါက္အရက္ rye beer, kvass ေတြနဲ႔ ေပါင္းခံရည္အရက္ rye whiskey, vodka, Korn ေတြထုတ္တယ္။
• Corn ေျပာင္းေစ့ကေန အခ်ဥ္ေဖါက္အရက္ chicha, corn beer, tesguino ေတြနဲ႔ ေပါင္းခံရည္အရက္ Bourbon whiskey; and vodka ေတြထုတ္တယ္။
• Sorghum ကေန အခ်ဥ္ေဖါက္အရက္ burukutu, pito, merisa, bilibili ေတြနဲ႔ ေပါင္းခံရည္အရက္ maotai, gaoliang, baijiu ေတြထုတ္တယ္။
• ဂ်ံဳေစ့ကေန အခ်ဥ္ေဖါက္အရက္ wheat beer နဲ႔ ေပါင္းခံရည္အရက္ horilka, vodka, wheat whiskey, weizenkorn ေတြထုတ္တယ္။
• ဆန္ေစ့ကေန အခ်ဥ္ေဖါက္အရက္ beer, brem, huangjiu and choujiu, Ruou gao, sake ေတြနဲ႔ ေပါင္းခံရည္အရက္ sonti, makgeolli, chungju, tuak, thwon, aila, rice baijiu, shōchū, awamori, soju ေတြထုတ္တယ္။
• Millet ကေန အခ်ဥ္ေဖါက္အရက္ millet beer, tongba, boza ေတြထုတ္တယ္။

သစ္သီးေတြကေနထုတ္တဲ့ အရက္ေတြရွိတယ္။ စပ်စ္သီးကေန ဝိုင္၊ ဘရန္ဒီနဲ႔ ေကာ့ညက္ စတာေတြ ထုတ္တယ္။ ပန္းသီးကေန Cider ထုတ္တယ္။ သစ္ေတာ္သီး၊ ဆီးသီး၊ ဘယ္ရီသီး၊ နာနတ္သီး၊ ငွက္ေပ်ာသီး၊ အုန္းသီး၊ ခ်င္း (ဂ်င္း)၊ စတဲ့အသီးေတြကေန လဲ ထုတ္တယ္။ ခ်င္း (ဂ်င္း) ျမစ္၊ အာလူး၊ ကန္စြန္းဥ၊ ၾကံ၊ ပ်ားရည္၊ ႏြားႏို႔၊ စတာေတြကေနလဲ ထုတ္တယ္။

အရက္ဘယ္ေလာက္ပါသလဲဆိုတာ အမ်ိဳးမ်ိဳးရွိတယ္။ (ABV) ထုတည္အလိုက္ရာႏွဳန္းနဲ႔ ေဖၚျပေလ့ရွိတယ္။ အရက္ ၁ဝဝ စီစီမွာ အက္သေနာ ဘယ္ေလာက္ပါသလဲကို ေျပာတာျဖစ္တယ္။ အရက္တံဆိပ္မွာ ဖတ္ႏိုင္တယ္။ စာမပါတာေတာ့ ေသာက္ၾကည့္မွ သိမယ္။ ေသာက္ၾကည့္ရင္ ဘာျဖစ္မလဲ ဆက္ဖတ္ပါခင္ဗ်ား။

အရက္နဲ႔ က်န္းမာေရး
• ကာလတိုသက္ေရာက္မႈေတြကေတာ့ Intoxication အဆိပ္အေတာက္သင့္ျခင္းနဲ႔ Dehydration ေရ+ဓါတ္ဆားခန္းေျခာက္ျခင္းေတြျဖစ္မယ္။ ေရရွည္မွာ Alcoholism အရက္စြဲလို႔အရက္သမားျဖစ္ျခင္း၊ Malnutrition အာဟာရခ်ိဳ႕တဲ့ျခင္း၊ Chronic pancreatitis နာတာရွည္သရက္ရြက္ေရာင္ျခင္း၊ Alcoholic liver disease အရက္ေၾကာင့္ျဖစ္တဲ့အသဲေရာဂါေတြ၊ Cancer ကင္ဆာနဲ႔ ဗဟိုနဲ႔အေဝးပိုင္း အာရံုေၾကာစနစ္ေတြ ထိခိုက္ျခင္း။
• Alcohol အရက္ကို အသဲကေန Carcinogen acetaldehyde ကင္ဆာျဖစ္ေစႏိုင္တဲ့ဓါတ္ ေျပာင္းေပးေနတာ ျဖစ္တယ္။
• အရက္နည္းနည္းေသာက္တာကေန ႏွလံုးေရာဂါအႏၲရာယ္နဲ႔ မ်ားမ်ားေသာက္တာကေန Stroke (ဆထုတ္ခ္) ေခၚတဲ့ ဦးေႏွာက္-ေသြးေၾကာေရာဂါ (ေလျဖတ္ျခင္း) နဲ႔ ေသြးတိုး စတာေတြကို ျဖစ္ေစမယ္။
• အရက္တိုင္းကေန (ကယ္လိုရီ) ရေစတယ္။ ကိုယ္အေလးခ်ိန္တိုးေစမယ္။ ဗိုက္ထြက္မယ္။ ဖ်င္းစြဲေနရင္ေတာ့ ပိုသိသာမယ္။ (အယ္လ္ကိုေဟာ) ၁ ဂရမ္ကေန ပ်မ္းမွ် 7.1 kcal ရေစတယ္။ ၁ စီစီ (မယ္လ္) ကေန 5.6 kcal ရေစမယ္။

ေဒါက္တာတင့္ေဆြ


https://www.facebook.com/MyawadyNews/photos/a.351047714993066.76926.351

No comments:

Post a Comment