(၁) မ်ိဳးရိုးဗီဇျပဳျပင္ထားတဲ့သ
သဘာ၀နည္းျဖင့္စိုက္ပ်ိဳးထား
(၂) တာရွည္ခံေအာင္ျပဳျပင္ထားတဲ့
ၾကက္အူေခ်ာင္း/
(၃) မိုက္ကရိုေ၀့ဖ္မီးဖိုနဲ ့ေဖာက္ထားတဲ့ ေျပာင္းဖူး ေပါက္ေပါက္္မ်ား။
ေျပာင္းဖူးေပါက္ေပါက္ေတြက အရသာရွိ၍စားလို ့ေကာင္းတာမွန္ေသာ္လဲ အလြန္အကြ်ံစားမိတဲ့အခါ မိုက္ခရိုေ၀့ဖ္မီးခိုးေငြ ့နဲ ့ ေျပာင္းဖူးေပါက္ေပါက္တို ့ဓာတ္ျပဳျခင္းေၾကာင့္ ထြက္ရွိလာတဲ့ perfluorooctanoic နဲ ့ diacetyl ဓာတ္မ်ားက အဆုပ္ကင္ဆာ ျဖစ္ေစပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ မိုက္ခရိုေ၀့ဖ္အပူဓာတ္စီးေန
(၄) သစ္သီးေျခာက္မ်ား။
ပန္းသီး၊ စေတာ္ဘယ္ရီ၊ စပ်စ္ စတဲ့ သစ္သီးေျခာက္ စားသံုးျခင္းက က်မၼာေရးကို ေကာင္းက်ိဳးျပဳေစတယ္လို ့လူသားအားလံုးက ယံုၾကည္ေနၾကပါတယ္။ သင့္တင့္မွွ်တတဲ့ပမာ စားေသာက္ျခင္းက က်မၼာေရးကိုေကာင္းက်ိဳးေပးေ
(၅) ဆိုဒါအခ်ိဳရည္မ်ား။
ဆိုဒါအခ်ိဳရည္ေတြကို အရသာေကာင္းေစဖို ့အတြက္ အခ်ိဳဓာတ္ေတြသာမက၊ အေရာင္လွေစဖို ့အတြက္ အေရာင္ဆိုးေဆးမ်ား သံုးထားပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ အျမွဳပ္ထေစဖို ့အတြက္ ကာဗြန္ဒိုင္ေအာက္ဆိုဒ္ဓာတ္ေ
(၆) ေဆးသၾကားခဲမ်ား။
စူးခရို ့စ္(ေခၚ)သၾကားအစားထိုး ေဆးသၾကားခဲမ်ား/
ဓာတုပစၥည္းေတြျဖင့္ေျပာင္းလဲ ကာ ဟင္းခတ္မႈန္ ့ျပဳလုပ္ထားၾကေသာ (ၾကက္-၀က္-ဟင္းရြက္)အမႈန္ ့ခ်ိဳခ်ိဳမ်ား က ေသြးတိ္ုး၊ ဆီးခ်ိဳ ေရာဂါမ်ားသာမက၊ ကိုယ္ ၀န္ေဆာင္မ်ားကို သားေလ်ာေစတဲ့အျပင္ ကင္ဆာေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳးတို ့ကိုပါ ျဖစ္ေစနိုင္ပါတယ္။
(၇) ဂ်ံဳမႈန္ ့ျဖဴဆြတ္ဆြတ္မ်ား။
သဘာ၀ဂ်ံဳမႈန္ ့ေတြကို ဓာတုခြ်တ္ေဆးေတြသံုး၍ ျဖဴဆြတ္ေအာင္ ျပဳျပင္ထားျခင္းေၾကာင့္၊ ဂ်ံဳထဲရွိ ကစီဓာတ္ေတြ နဲ ့ glycemic ဓာတ္ေတြ ေျပာင္းလဲေဖာက္ျပန္သြားကာ ရင္သားကင္ဆာျဖစ္ေစပါတယ္။ ဒါတင္မကေသးပါဘူး ေသြးထဲရွိသၾကားပမာဏမ်ား တိုးပြားလာျပီးေတာ့၊ ကင္ဆာအက်ိတ္အဖုေတြကို လွ်င္လွ်င္ျမန္ျမန္ျပန္ ့ပြားေစပါတယ္။
(၈) ကန္ေမြး ငါးမ်ား။
သဘာ၀နဲ ့ဆန္ ့က်င္၍ ေမြးျမဴေသာ ငါး/ပုစြန္ကန္မ်ားကို ေရစင္စင္မေဆးေၾကာဘဲ အစိမ္းစားမိတဲ့အခါ ကင္ဆာေရာဂါျဖစ္ေစပါ တယ္။ အေၾကာင္းရင္းကေတာ့ ေမြးကန္ထဲမွ ေရ(PH ပမာဏ) နဲ ့ေရအေပါ့အငန္ဓာတ္ေတြကို သဘာ၀ေရ အတိုင္းရရွိေအာင္ အသံုးျပဳထားတဲ့ ေရသန္ ့ေဆးအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ပိုးသတ္ေဆးမ်ား၊ ငါး/ပုစြန္ၾကီးထြားေဆးနဲ ့အေၾကးခြံမာေဆးေတြရဲ ့ေဘးထြက္ဆိုး က်ိဳးမ်ားေၾကာင့္ ပါဘဲ။
(၉) ျပဳျပင္ထားတဲ့ အဆီတုမ်ား
မာဂ်ရင္း၊ ေထာပတ္တု နဲ ့ ကရင္မ္တို ့လို ဟိုက္ျဒိဳဂ်င္ဓာတ္သံုး၍ ျပဳျပင္ထားတဲ့ အဆီတုမ်ားက လူ ့ခႏၵာကိုယ္တြင္းရွိ ဆဲလ္ အေျမွးပါးမ်ား ဖဲြ ့စည္းတည္ေဆာက္မႈကို ကေမာက္ကမျဖစ္ေစကာ၊ ကင္ဆာဆဲလ္အျဖစ္ ဦးတည္လာပါေတာ့တယ္။
(၁၀) ဖန္တီးထားတဲ့ သၾကားမႈန္ ့ျဖဴဆြတ္ဆြတ္မ်ား။
ဥပမာ ၾကံျဖင့္ျပဳလုပ္ထားတဲ့ သၾကားမ်ားက လူကိုေဘးဥပါသ္မျဖစ္ေစပါဘူး။
<<လူသားပီသစြာျဖင့္ ေဆာင္းပါးရွင္အမည္ကို ေျပာင္းလဲျခင္း/
(ေပါက္ေပါက္….မွ်ေ၀သည္)
(မွီျငမ္း….Daily Health Tips)
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=535987626499073&set=a.3510477149930
No comments:
Post a Comment