Pages

ခႏၶာကိုယ္အတြက္ လုိအပ္ေသာ ဗီတာမင္အာဟာရမ်ား


             
သင့္က်န္းမာေရး (ခႏၶာကိုယ္အတြက္ လုိအပ္ေသာ ဗီတာမင္အာဟာရမ်ား)

အသက္ရွည္ရာ အနာမဲ့ေၾကာင္းအတြက္ က်န္းမာေရး ေဆြးေႏြးပြဲေတြမွာ အစားအစာမ်ားမွ အာဟာရ သို႔မဟုတ္ ဗီတာမင္မ်ားပါဝင္တဲ့ အေၾကာင္းအရာနဲ႔ ပတ္သက္ၿပီး ဝိုင္းေဆြးေႏြးၾကတယ္။ ဗီတာမင္ဆိုတဲ့ ဒီအသံုးအႏႈန္း မစတင္ကတည္းက လူတို႔စားသံုးတဲ့ အစားအစာေတြမွာ ပါၿပီးသားပါ။ လူေတြက အစားအစာကို ေကာင္းသည္ ထက္ေကာင္းေအာင္ ခ်က္ျပဳတ္ၿပီး အထူးျပဳအာဟာရ အျဖစ္နဲ႔ စားေသာက္လာၾကတာပါ။

ဒါေၾကာင့္ အစာလည္းေဆး၊ ေဆးလည္းအစာဆုိသလုိ အစာထဲမွာ ဗီတာမင္ပါဝင္မႈကို ေလ့လာသင့္ပါတယ္။ ေရမွာေပ်ာ္ဝင္တဲ့ ဗီတာ မင္က ဗီတာမင္ဘီနဲ႔စီအုပ္စုတုိ႔ျဖစ္ၿပီး အဆီမွာေပ်ာ္ဝင္တဲ့ ဗီတာမင္က ေအ၊ ဒီ၊ အီးနဲ႔ ေကအမ်ဳိးအစားေတြပါဝင္တယ္။

ဗီတာမင္ေအကို အဓိက အားျဖင့္ အျမင္အားေဆး (မ်က္လံုးအားေဆး) အေနနဲ႔ သိထားၾကတယ္။ အသည္း၊ ဥအႏွစ္၊ မလိုင္ျပည့္ႏို႔၊ ေထာပတ္မ်ား၊ ဒန္႔သလြန္ရြက္၊ ကန္ စြန္းရြက္၊ ဟင္းႏုနယ္ရြက္၊ ကင္းပံုရြက္၊ သရက္သီး၊ သေဘၤာသီး၊ ေရႊဖ႐ံုသီး၊ ကန္စြန္းဥနဲ႔ မုန္လာဥနီတို႔ ပါဝင္ကာ ရရွိေဖာ္ထုတ္ ၿပီး အာနိသင္အရ မ်က္စိ အျမင္ဓာတ္ကို စူးရွေစပါတယ္။

ဗီတာမင္ေအ ခ်ဳိ႕တဲ့ရင္ ညအခါ မ်က္စိမျမင္ျခင္း၊ မ်က္ခမ္းစပ္၍ မ်က္စိကြယ္ျခင္း၊ အျမင္အာ႐ံုေဝဝါးျခင္း၊ ကေလးငယ္ ဆယ္ေက်ာ္သက္မ်ား ဘယ္လက္ဖ်ံႏွင့္ ညာဒူးထက္တြင္ ၾကာဆူးမ်ားေပါက္ျခင္း၊ ႏွလံုးေရာဂါႏွင့္ ေလျဖတ္ျခင္း၊ ၾကြက္သားမ်ား ယိုယြင္းပ်က္စီးေစျခင္း၊ ရင္သား၊ အဆုတ္၊ အူမႀကီးနဲ႔သားအိမ္တို႔မွာ ကင္ဆာ ေရာဂါျဖစ္ပြားတတ္တယ္။

ဗီတာမင္ဘီဟာ အာ႐ံုေၾကာဓာတ္လို႔ လူသိမ်ားၿပီး ဆန္လံုးညိဳ၊ ပဲပင္ေပါက္၊ ပဲမ်ဳိးစံု၊ ထမင္းရည္၊ အသားငါးမ်ား၊ အခြံမာသီးမ်ားနဲ႔ အရြက္မ်ားဟာ ဗီတာမင္ဘီ ေပါၾကြယ္ဝတယ္။

ဗီတာမင္ဘီခ်ဳိ႕တဲ့ရင္ ေသြးအားနည္းျခင္း၊ အေရျပားနာႏွင့္ အာ႐ံု ေၾကာထိခိုက္ျခင္း၊ မိခင္ဗီတာမင္ဘီခ်ဳိ႕တဲ့ပါက သေႏၶသားမွာ ပံုမွန္ကေလးထက္ သိမႈဥာဏ္စြမ္း ေနာက္က်ျခင္းတုိ႔ျဖစ္တယ္။ ဗီတာမင္ B1, B2, B6, B12 တို႔ဟာ ထင္ရွားၿပီး ဒိုင္ယာဆင္နဲ႔ ေဖာလစ္အက္စစ္လည္း အေရးပါတဲ့ အေျခအေနမွာရွိပါတယ္။

ဗီတာမင္စီ အျပည့္အဝပါတဲ့ အစားအစာေတြက ဆီးျဖဴသီး၊ ခရမ္း ခ်ဥ္သီး၊ ဖန္ခါးသီး၊ သံပရာသီး၊ စေတာ္ ဘယ္ရီသီး၊ င႐ုတ္ေကာင္း၊ ေဂၚဖီစိမ္း၊ ဖန္ခါးသီး၊ သံပရာသီး၊ စေတာ္ဘယ္ရီသီး၊ ဆီးျဖဴသီးမွာ ဗီတာမင္စီပါဝင္မႈ အမ်ားဆံုးျဖစ္တယ္။ ေနေရာင္ျခည္မွာ ဗီတာမင္ဒီ အျပည့္အဝပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ဗီတာမင္ဒီ အျပည့္အဝပါတဲ့ အစာေတြမွာ အ႐ိုးပါ ငါးကေလးမ်ား၊ အသည္း၊ ဥအႏွစ္၊ အဆီပါတဲ့ငါးမ်ား၊ ႏုိ႔အမ်ဳိးမ်ဳိးတို႔ပါဝင္ကာ ရရွိေဖာ္ထုတ္ၿပီး အာနိသင္မ်ားမွာ အ႐ိုးဖြဲ႕စည္းမႈ ပံုမမွန္ျခင္းကို ကာကြယ္တယ္။ အ႐ိုးခုိင္ခံ့ေစတယ္။ ျဖစ္ႏုိင္ေျခအာနိသင္မွာ အ႐ိုးႏွင့္ ယွဥ္ေသာေရာဂါမ်ားကို ကာကြယ္ႏုိင္တယ္။ အ႐ိုးပြျခင္းနဲ႔ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါ ကာကြယ္ႏုိင္တယ္။

ဗီတာမင္အီးမွ အျပည့္အဝပါတဲ့ အစာေတြကို အခြံမာသီးမ်ား၊ ေကာက္ႏွံေစ့၊ ေနၾကာေစ့၊ ဝါေစ့၊ အေစ့အဆန္မ်ား၊ ငါးႀကီးဆီ၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ မ်ားျဖစ္ကာ ရရွိေဖာ္ထုတ္ၿပီး အာနိသင္မ်ားမွာ လမေစ့မီ ေမြးဖြားကေလးမ်ား၊ မ်က္လံုးဖြဲ႕စည္းမႈ မူမမွန္ျခင္း၊ ေသြးအားနည္းျခင္းကို ကာကြယ္ေပးတယ္။ ျဖစ္ႏုိင္ေျခအာနိသင္မ်ားမွာ ႏွလံုးေရာဂါ ေၾကာင့္ျဖစ္တဲ့ ရင္ဘတ္ေအာင့္ျခင္း၊ ႏွလံုးေရာဂါျဖစ္ျခင္းကို ေလ်ာ့နည္းေစတယ္။ ၾကြက္သားယိုယြင္းမႈကို ကာကြယ္တယ္။ ကိုယ္တြင္း အဂၤါမ်ားမွာ အက်ိတ္ဖြဲ႔စည္းျခင္း ျဖစ္ေပၚေစတဲ့ ေက်ာ႐ိုးအာ႐ံုေၾကာမႀကီး ထိခိုက္ ေစျခင္းကို ကာကြယ္ေစတယ္။ ဗီတာမင္ေကတြင္ အစာအာဟာရ အေနျဖင့္ ေျပာင္းဖူး၊ ပဲပုပ္ေစ့၊ ပဲပုပ္အဆီ၊ အစိမ္းေရာင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ား၊ ေကာက္ႏွံမ်ား၊ အသည္းအမ်ဳိးမ်ဳိး၊ အသားအမ်ဳိးမ်ဳိး၊ ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ပစၥည္း မ်ား ပါဝင္ၿပီး အာနိသင္မွာ ေသြးထြက္လြန္ျခင္းကို ကာကြယ္ေပးတယ္။ ျဖစ္ႏုိင္ေျခအာနိသင္မွာ ခႏၶာကိုယ္ ေသြးလည္ ပတ္မႈကို မွန္ကန္ေစႏုိင္တဲ့ စနစ္ကို ျဖစ္ေစတယ္။

ဗီတာမင္ေအကို လြန္ကဲစြာစားရင္ ပါးစပ္နံျခင္း၊ အသည္းပ်က္စီးျခင္း၊ ဆံပင္ကြၽတ္ျခင္း၊ အျမင္အားနည္းျခင္းမ်ားကို ခံစားရၿပီး ဗီတာမင္ဘီ အလြန္ စားရင္ ပါးစပ္၊ လက္မ်ား ထံုလာၿပီး အေရျပားနီရဲျခင္း၊ ယားျခင္းျဖစ္တတ္တယ္။ ဗီတာမင္စီမ်ားရင္ ဝမ္းဗိုက္နာျခင္း၊ ဝမ္းေလွ်ာျခင္း ျဖစ္ေစတယ္။ ဗီတာမင္ဒီကို လြန္ကဲစြာစားရင္ ႏွလံုးၾကြက္သား လုပ္ငန္းလုပ္ေဆာင္မႈ ေႏွးေကြးေစတယ္။ ဗီတာမင္အီးကို လြန္ကဲစြာစားရင္ ေသြးအားနည္း ေဝဒနာ ခံစားရေစတယ္။ ဗီတာမင္ေက လြန္ကဲစြာစားရင္ ဝမ္းတြင္းပူတဲ့ ေဝဒနာခံစားရတတ္တယ္။
 
 ဗီတာမင္သည္ အာဟာရဓာတ္ကို စံုလင္ျပည့္ဝ စြာ ေပးႏုိင္ေသာ္လည္း အစာနဲ႔ေဆးတည့္ေအာင္ လုိသည္ထက္ပို မစားမိဖို႔လို တယ္။ ဗီတာမင္ပါဝင္မႈမ်ားတဲ့ အစားအစာေတြဟာ ေယဘုယ်အားျဖင့္ လတ္ဆတ္ေလေလ ဗီတာမင္ပါဝင္မႈ မ်ားေလျဖစ္ၿပီး ေၾကာ္ေလွာ္ခ်က္ျပဳတ္လြန္းပါက ပ်က္စီးသြားတတ္ၾကတယ္။ ဥပမာ-ဟင္းႏုနယ္၊ ကန္စြန္းရြက္၊ ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိးတို႔ ခ်က္ျပဳတ္မႈၾကာျမင့္ ရင္ ရွိၿပီးသားဗီတာမင္ေတြ ကုန္ခန္းသြားတတ္လို႔ ခ်က္ျပဳတ္ရာမွာကြၽမ္းက်င္ ဖုိ႔လိုအပ္ပါတယ္။

No comments:

Post a Comment