Pages

အသင့္စားေခါက္ဆြဲမ်ား



                           
Instant Noodles လို႔ေခၚတဲ့ အသင့္စားေခါက္ဆြဲေတြကို ကၽြန္ေတာ္တို႔ အေတာ္မ်ားမ်ား ရင္းႏွီးကၽြမ္းဝင္ၾကပါတယ္... ခပ္ငယ္ငယ္ ကေလးဘဝကတည္းက အခါအားေလ်ာ္စြာ စားေသာက္ခဲ့ၾကသလို ေက်ာင္းတက္တဲ့အခ်ိန္... ႐ံုးမွာ ညအိပ္ညေနအလုပ္လုပ္တဲ့အခ်ိန္ေတြမွာလည္း ပင္တုိင္အစားအစားတစ္ခု ျဖစ္ေနဆဲပါပဲ... ဒီကေန႔ ျမန္မာႏုိင္ငံမွာလည္း တံဆိပ္အမ်ိဳးမ်ိဳးနဲ႔ တင္သြင္းေရာင္းခ်ေနတဲ့ အသင့္စားေခါက္ဆြဲေတြ အမ်ားအျပားရွိပါတယ္... ဒါေတြဟာ ကၽြန္ေတာ္တို႔အတြက္ တကယ္သင့္ေလ်ာ္ေကာင္းမြန္တဲ့ အစားအစာတစ္ခုလား... သူ႔ရဲ့ေကာင္းက်ိဳး ဆုိးက်ိဳးေတြဘာေတြရွိလဲဆုိတာကို ဆက္လက္ေလ့လာၾကည့္လုိက္ၾကရေအာင္...

၁) အသင့္စားေခါက္ဆြဲေတြဟာ အသက္ ငါးႏွစ္ေအာက္ကေလးေတြရဲ့ အစားအစာကေန အာဟာရဓာတ္ရရွိမႈကို ေလ်ာ့နည္းေစေၾကာင္း သုေတသနျပဳလုပ္ခ်က္ေတြအရ ေတြ႕ရွိခဲ့ရပါတယ္...

၂) အပူကိုထိန္းေပးႏုိင္တဲ့ ပလတ္စတစ္ေဖာ့ဗူးျဖဴ (Styrofoam/ Polystyrene) ေတြနဲ႔ ထည့္သြင္းထုပ္ပိုးထားတဲ့ အသင့္စားေခါက္ဆြဲေတြဟာ ကင္ဆာေရာဂါကိုျဖစ္ေစႏုိင္ပါတယ္... ဒါေၾကာင့္ ဒီလုိဗူးေတြနဲ႔ ထည့္သြင္းထုပ္ပိုးထားတဲ့ အသင့္စားေခါက္ဆြဲေတြကို ေရွာင္ၾကဥ္သင့္ပါတယ္...

၃) အသင့့္စားေခါက္ဆြဲေတြဟာ အလြယ္တကူျပင္ဆင္ စားေသာက္ႏုိင္ေပမဲ့ သူ႔ထဲမွာ အမွ်င္ဓာတ္၊ ဗီတာမင္ဓာတ္နဲ႔ တျခားအာဟာရဓာတ္ေတြမပါဝင္ပါဘူး... ကာဘြန္ဟုိက္ဒ႐ုိက္ခ်ည္းသက္သက္သာ ပါဝင္တဲ့အတြက္ အာဟာရမျဖစ္တဲ့ အစားအစာ (junk food) စာရင္းထဲ ထည့္သြင္းထားပါတယ္...

၄) အသင့္စားေခါက္ဆြဲအမ်ားစုဟာ သာမန္အားျဖင့္ ဆုိဒီယမ္ (ဆားဓာတ္) ျမင့္မားၾကပါတယ္... ဒါေၾကာင့္ ေသြးတိုးေရာဂါနဲ႔ ႏွလံုးနဲ႔ဆက္စပ္တဲ့ ေရာဂါေတြကိုျဖစ္ေစႏိုင္ပါတယ္...

၅) MSG လို႔ ေခၚတဲ့ Mono-sodium Glutamate ကို အသင့္စားေခါက္ဆြဲေတြမွာ အရသာပိုမုိေကာင္းမြန္ေစဖို႔ အသံုးျပဳၾကပါတယ္... MSG ေၾကာင့္ ဓာတ္မတည့္ျခင္းအျပင္ ေခါင္းကိုက္ျခင္း၊ မ်က္ႏွာျပင္နီရဲျခင္း၊ အဖုအပိန္႔ထျခင္း၊ အေရျပားထူပူျခင္းစတဲ့ လကၡဏာေတြကိုပါ တစ္ခ်ိဳ႕လူေတြမွာ ျဖစ္ေပၚတတ္ပါတယ္...

၆) အသင့္စားေခါက္ဆြဲေတြမွာ အဆီဓာတ္နဲ႔ ဆားဓာတ္ေတြပါဝင္တဲ့အတြက္ ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ ေရကို ထိန္းခ်ဳပ္ထားေအာင္ျပဳလုပ္ေစႏုိင္ပါတယ္... ဒီအက်ိဳးဆက္ေၾကာင့္ အဝလြန္တာေတြ ဆက္လက္ျဖစ္ပြားလာႏုိင္ပါတယ္...

၇) အသင့္စားေခါက္ဆြဲေတြဟာ အစာေျခစနစ္အတြက္လည္းမေကာင္းပါဘူး... အသင့္စားေခါက္ဆြဲေတြကို ပံုမွန္စားေသာက္မယ္ဆုိရင္ ဝမ္းမမွန္တာေတြ... ဝမ္းပ်က္တာေတြ... ေလပြတာေတြကို ျဖစ္ေစႏုိင္ပါတယ္...

၈) အသင့္စားေခါက္ဆြဲအမ်ားစုမွာ အေရာင္ဆုိးေဆးေတြ... အျဖည့္ပစၥည္းေတြနဲ႔ တာရွည္ခံေဆးေတြလိုမ်ိဳး ဓာတုေဗဒပစၥည္းေတြပါဝင္ပါတယ္... ဒါေၾကာင့္ အသင့္စားေခါက္ဆြဲေတြကို ေရရွည္စားသံုးျခင္းအားျဖင့္ သင့္ရဲ့ ကိုယ္ခႏၶာအတြင္း အစာေျခခ်က္မႈ၊ စြန္႔ထုတ္မႈစတဲ့ ဇီဝလုပ္ငန္းစဥ္ေတြကို ထိခိုက္ေစႏုိင္ပါတယ္... အဲ့ဒီအက်ိဳးဆက္ကုိလည္း အခ်ိန္အေတာ္ၾကာတဲ့အထိ ခံစားရပါလိမ့္မယ္...

ဒီလုိအက်ိဳးဆက္ေတြရွိတဲ့အတြက္ အသင့္စားေခါက္ဆြဲေတြကို တတ္ႏုိင္ရင္ မစားဖို႔... စားျဖစ္ရင္လည္း သင့္ေလ်ာ္မယ့္ အမ်ိဳးအစားကို ေရြးခ်ယ္စားေသာက္ဖို႔... ျဖစ္ႏုိင္မယ္ဆုိရင္ တျခားဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို ထည့္သြင္းစားေသာက္ဖို႔နဲ႔ တတ္ႏုိင္သေလာက္ စြဲစြဲၿမဲၿမဲမစားဖို႔တို႔ကို သတိျပဳဆင္ျခင္လုိက္နာသင့္ေၾကာင့္ တင္ျပလုိက္ရပါတယ္...
---------------------------------------------------------------
Ref: Eyes Popping
ႏႈိင္းရင့္ေႏြမွတင္ဆက္သည္...
https://www.facebook.com/hnaingyintnway


https://www.facebook.com/photo.php?fbid=657132914327350&set=a.572785052762137.

No comments:

Post a Comment