ကမၻာ့ က်န္းမာေရး အဖြဲ႕ႀကီးမွ ထုတ္ျပန္သည့္ အစီရင္ခံစာ အရ ျမန္မာႏိုင္ငံသည္ ကမၻာ ေပၚတြင္ ကင္ဆာျဖစ္ပြားမႈ အမ်ားဆံုး ၁ဝ ႏုိင္ငံတြင္ ပါဝင္ေနေၾကာင္း သိရသည္။ ကမၻာ့ က်န္းမာေရး အဖြဲ႕မွ ထုတ္ျပန္ခ်က္အရ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားရျခင္း၏ အဓိက အေၾကာင္း ရင္းမ်ားမွာ အစားအစာမ်ား၌ ပါဝင္ေသာ ဓာတုပစၥည္းမ်ားႏွင့္ ပိုးသတ္ေဆးမ်ားေၾကာင့္ ျဖစ္ေၾကာင္း ျမန္မာႏိုင္ငံ စားသံုးသူ အသင္း ဥကၠ႒ ဦးဘအုပ္ခိုင္ ၏ ေျပာျပခ်က္အရ သိရသည္။
ဆက္လက္၍ ''ပိုးသတ္ေဆးမ်ား ေၾကာင့္လည္း ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားႏုိင္ေၾကာင္း၊ ဓာတု ေဆးေတြ ပါဝင္ေနသည့္ အစားအစာမ်ားကို ျပည္သူေတြ အေနနဲ႔ ေရွာင္လို႔ရေကာင္း ရႏုိင္ေၾကာင္း၊ ေရွာင္လုိ႔မရတာက ပိုးသတ္ေဆးပင္ ျဖစ္ေၾကာင္း၊ အသီးအႏွံေတြက ျပည္သူေတြ အစားအမ်ားဆံုး စားသင့္တဲ့ အစားအစာလည္း ျဖစ္ၿပီး အာဟာရ ငါးမ်ဳိးေလာက္ ရႏုိင္ေၾကာင္း၊ ေရာဂါကို ကာကြယ္တဲ့ ေနရာမွာလည္း အသံုးဝင္ေၾကာင္း၊ ဒါေပမဲ့ အခုအခါ အသီးအႏွံေတြမွာ ပိုးသတ္ေဆးေတြ လြန္ကဲစြာ အသံုးျပဳေနသျဖင့္ သီးႏွံစားၿပီး အစာအဆိပ္ သင့္တဲ့ျပႆနာေတြ ျဖစ္လာေၾကာင္း၊ ထုိ႔ေၾကာင့္လည္း ျပည္သူေတြအေနနဲ႔ ဓာတုပစၥည္းမ်ား မပါတဲ့ အစားအစာေတြ၊ ပိုးသတ္ေဆးမပါတဲ့ အာဟာရ အသီးအရြက္ေတြကိုသာ စားသံုးသင့္ သည္ဟု ယူဆေၾကာင္း'' ၄င္းက ဆက္လက္ ေျပာၾကားခဲ့သည္။
ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ ျပည္သူမ်ားအသံုး ျပဳေနသည့္ ပလတ္စတစ္ႏွင့္ ေဖာ့ဘူးမ်ား ဓာတု ေဆးဝါးမ်ား၊ ၾကာရွည္ခံ ဆိုးေဆးမ်ား၊ ေကာ္ဖီမစ္မ်ား အစရွိသည့္ ဓာတုပစၥည္း ပါဝင္မႈ မ်ားေၾကာင့္ ျဖစ္ေၾကာင္း၊ စားေသာက္ဆုိင္မ်ားတြင္ အသံုးျပဳေနေသာ ေဖာ့ဘူးမ်ားတြင္ စတုိင္းရင္း (Styrene) ဓာတ္ပါသည့္အျပင္ 2B ပလတ္စတစ္ အုပ္စုဝင္မ်ား ပါဝင္မႈေၾကာင့္ အခ်ဳိရည္ႏွင့္ ဂ်ယ္လီမ်ား၊ အခ်ဥ္ရည္မ်ား၊ ေဆးလိပ္မ်ား၊ အကင္မ်ားေၾကာင့္လည္း ျဖစ္ရေၾကာင္း သိရသည္။
ေကာင္းကင္
http://www.myawady.net.mm/
No comments:
Post a Comment