Pages

မနက္စာနဲ႔ညစာဘာကိုေလွ်ာ့စားသင့္သလဲ




Wednesday, August 28, 2013

မနက္စာကိုမ်ားမ်ား စားသံုးေပး သူေတြဟာ ညစာမ်ားမ်ား စားသူေတြ ထက္စာရင္ ပိုၿပီးကိုယ္အေလးခ်ိန္က် ဆင္းတဲ့အျပင္ ခါးပတ္လည္အဆီ ေတြလဲ ေလ်ာ့ပါးႏိုင္တယ္လို႔ သုေတ သနတစ္ခုမွာ ေဖာ္ထုတ္ႏိုင္ခဲ့ပါတယ္။


ဒီသုေတသနကို Tel Aviv University မွ သုေတသနအဖြဲ႕က ျပဳလုပ္ႏိုင္ခဲ့တာျဖစ္ၿပီး မနက္ခင္းစာ ကို ပိုစားေပးၿပီး ညစာကိုေလွ်ာ့စား ေပးျခင္းလို အစားအစာကို timing လုပ္ေပးျခင္းဟာ အဝလြန္ျခင္းကို ထိန္းခ်ဳပ္ႏိုင္ၿပီး က်န္းမာေရးနဲ႔ညီၫြတ္ တဲ့အျပဳအမူျဖစ္တယ္ဆိုတာကို ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။ ေခ်ာကလက္ကိတ္၊ ကြတ္ကီးအစရွိတဲ့ အခ်ိဳပြဲေတြပါ ထည့္သြင္းစားသံုးတဲ့ မနက္ခင္းစာ ဟာ အင္ဆူလင္၊ ေသြးတြင္းအခ်ိဳ ဓာတ္နဲ႔ ေသြးတြင္းအဆီ ဓာတ္ေတြကို ထိန္းခ်ဳပ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ 

  
ဒါ့အျပင္ ႏွလံုးေသြးေၾကာေရာဂါ ေတြနဲ႔ ေသြးတိုး ေရာဂါေတြကိုလည္း ေလ်ာ့ပါးေစႏိုင္ ပါတယ္။
ေလ့လာမႈေခါင္းေဆာင္ ပါေမာ ကၡ Dr.Daniela Jakubowicz နဲ႔ အဖြဲ႕ဟာအဝလြန္ေနတဲ့ အမ်ိဳးသမီး ၉၃ေယာက္ကို ေလ့လာခဲ့ၿပီး မနက္ စာနဲ႔ညစာ စားသံုးမႈေတြကို ေလ့လာ ခဲ့ပါတယ္။ ေလ့လာမႈဟာ ၁၂ပတ္ ၾကာျမင့္ခဲ့ပါတယ္။ ေလ့လာမႈအဆံုး မွာေတာ့ big breakfast လို႔ေခၚတဲ့ မနက္ခင္းမွာ အစားအစာေတြကို ပိုမိုစားသံုးေပးသူေတြဟာ ပ်မ္းမွ် ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ၁၇.၈ေပါင္က် ဆင္းၿပီး ခါးအဆီေတြလဲ က်ဆင္း ခဲ့တာကို ေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။
ညစာပို စားသံုးသူေတြကေတာ့ ကိုယ္အေလး ခ်ိန္ ၇.၃ေပါင္တက္ခဲ့ၿပီး ခါးပတ္ လည္အတိုင္းအတာ ၁.၄လက္မတိုး ခဲ့တာကို ေဖာ္ထုတ္ႏိုင္ခဲ့ပါတယ္။

Dr.Daniela Jakubowicz ကေတာ့ မနက္ခင္းစာကို ပိုမိုစားသံုး ေပးျခင္းဟာ အစာစားသံုးမႈကို ျမင့္ တက္ေစတဲ့ေဟာ္မုန္း ghrelin ကို နည္းပါးေစၿပီး အင္ဆူလင္၊ ဂလူး ကို႕စ္နဲ႔၊ အဆီဓာတ္ေတြကို ေသြးထဲ မွာပိုမိုထိန္းခ်ဳပ္ႏိုင္ေစတယ္လို႔ ရွင္းျပ ခဲ့ပါတယ္။
ဒီေလ့လာမႈကို ဲ Journal of Obesity မွာ ေဖာ္ျပထားတာျဖစ္ပါ တယ္။
ၿငိမ္းေအး
ref;ANI

Health Updates Journal


https://www.facebook.com/photo.php?fbid=463232333774603&set=a.351047714993066.7

No comments:

Post a Comment