က်န္းမာေရးႏွင့္ညီညြတ္ေသာ စားေသာက္မႈပံုစံကို မွီ၀ဲျခင္းသည္ အိပ္စက္မႈ ျပႆနာမ်ားကို ကင္းေ၀းေစမည္ဟု အေမရိကန္ သုေတသီမ်ားက ထုတ္ေဖာ္ ေျပာဆို လိုက္သည္။
Perelman School of Medicine ႏွင့္ University of Pennsyl yania မွျပဳလုပ္ေသာ သုေတသနအရ အိပ္စက္မႈကာလကို ေန႕စဥ္စားသံုးေသာ အစားအစာမ်ား ကလည္း လႊမ္းမိုးမႈ ရွိေၾကာင္းသိရ သည္။
သုေတသန ေခါင္းေဆာင္ Dr.Grandner Sittsက လူေတြဟာ စားသံုးတဲ့ အာဟာရ အေပၚမူတည္ၿပီး ေန႔စဥ္ ၆နာရီမွ ၈နာရီ အထိပ်မ္းမွ် အိပ္စက္ ၾကေၾကာင္း၊ ေန႕စဥ္စားသံုးေသာ အစားအဟာရ မမွန္ကန္လွ်င္ အိပ္စက္မႈ ကာလ ေလ်ာ့နည္းႏိုင္ေၾကာင္း ေျပာဆိုထားသည္။
ေလ့လာမႈအရ သန္႕ရွင္းေသာေရကို ေသာက္သံုးမႈ နည္းပါးျခင္း၊ အနီေရာင္ ရွိေသာ အသီးမ်ား (ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ စေတာ္ဘယ္ရီသီး)မွရေသာ လူကိုပင္းႏွင့္ ကစီဓာတ္ရရွိမႈ နည္းပါးျခင္းမ်ား ကအိပ္မေပ်ာ္ျခင္းကို ျဖစ္ေစေၾကာင္း ႏွင့္ ဗီတာမင္စီ ဓာတ္နည္းပါလွ်င္ လည္း အိပ္စက္မႈ ကာလ တိုေတာင္း ေၾကာင္းကို သိရွိရသည္။
ထို႕ျပင္ အခြံမာ ငါးမ်ားမွရရွိေသာ စီလီနီယမ္၊ အသားႏွင့္ အႏွံမ်ားမွ ရရွိေသာ ပ႐ိုတင္း နည္းပါးလွ်င္လည္း အိပ္စက္မႈကာလ ပံုမွန္တစ္ညတာ ၆ နာရီမွ ၈ နာရီထက္ နည္းပါးႏိုင္ေၾကာင္းကို ေဖာ္ျပထားသည္။
အိပ္ေရး၀၀အိပ္လိုလွ်င္ theo-bromine ဓာတ္မ်ား ႂကြယ္၀ေနေသာ ေခ်ာကလက္ႏွင့္ လက္ဖက္ရည္မ်ား ေလွ်ာ့ေသာက္ျခင္း၊ ျပည့္၀ဆီမ်ားကို ေရွာင္ၾကဥ္ျခင္းႏွင့္ ဥမ်ားႏွင့္ အဆီပါေသာ အသားမ်ားမွ ကိုလင္းဓာတ္ကို ေလွ်ာ့ခ်ျခင္း (လံုး၀ေရွာင္ၾကဥ္ရန္ မဟုတ္) မ်ားကို ျပဳလုပ္သင့္ေၾကာင္း Dr.Grandner Sitts က အၾကံျပဳထား သည္။
ယခုေလလ့ာမႈကို Journal of Appetiteတြင္ ေဖာ္ျပထားျခင္း ျဖစ္သည္။
ၿငိမ္းေအး
Ref: IANS
Health Updates Journal
No comments:
Post a Comment