သြားမ်ားကို အေရာင္စြန္းထင္းေစေသာ အစားအစာမ်ား ...........
၁။ ဝုိင္
ဝုိင္နီဟာ အက္စစ္ဓာတ္မ်ားတဲ့ အခ်ဳိရည္ ျဖစ္ၿပီး သူ႔ဆီမွာ Chromogen နဲ႔ Tannins တို႔ပါဝင္ပါတယ္။ အဲဒီပစၥည္းေတြဟာ သြားကို အေရာင္စြန္းထင္းေစတဲ့ အဓိက တရားခံမ်ား ျဖစ္ၾကပါတယ္။ ဝုိင္နီလိုပဲ ဝုိင္အျဖဴကလည္း သြားေတြကို အႏၲရာယ္ ျဖစ္ေစပါတယ္။
...
၁။ ဝုိင္
ဝုိင္နီဟာ အက္စစ္ဓာတ္မ်ားတဲ့ အခ်ဳိရည္ ျဖစ္ၿပီး သူ႔ဆီမွာ Chromogen နဲ႔ Tannins တို႔ပါဝင္ပါတယ္။ အဲဒီပစၥည္းေတြဟာ သြားကို အေရာင္စြန္းထင္းေစတဲ့ အဓိက တရားခံမ်ား ျဖစ္ၾကပါတယ္။ ဝုိင္နီလိုပဲ ဝုိင္အျဖဴကလည္း သြားေတြကို အႏၲရာယ္ ျဖစ္ေစပါတယ္။
...
၂။ လက္ဖက္ရည္
ဝုိင္လိုပဲ သြားေတြကို အေရာင္စြန္းေစတဲ့ Tannins ေတြ ပါဝင္ပါတယ္။ ေကာ္ဖီေတြဟာ Tochromogen ပါဝင္မႈျမင့္ေပမယ့္ သြားကို အေရာင္စြန္းေစတဲ့ Tannin ပါဝင္မႈကေတာ့ နည္းတဲ့အတြက္ လက္ဖက္ရည္ေသာက္တဲ့သူေတြရဲ႕ သြားဟာ ေကာ္ဖီေသာက္သူေတြ ထက္ ပိုၿပီးအေရာင္စြန္းႏိုင္ပါတ ယ္။
၃။ ကိုလာ
အက္စစ္သဘာဝမ်ားၿပီး Chromogen မ်ားစြာပါတဲ့ ကိုလာဟာ သြားေတြကို သိသိသာသာ အေရာင္စြန္းေစပါတယ္။ အေရာင္ေဖ်ာ့တဲ့ တျခားအေအး (Soft Drink) ေတြဟာလည္း အက္စစ္သဘာဝရွိၿပီး တျခားအစားအစာေတြေၾကာင့္ သြားေတြ အေရာင္စြန္းရေအာင္ ကူညီေပးပါတယ္။ ခံုေပၚမွာ အေအးဘူးတင္ထားေလ့ရွိတဲ့သူေတ ြဟာ တျခားသူေတြထက္ ပိုၿပီး အေရာင္စြန္းလြယ္ပါတယ္။
၄။ ျပင္းေသာ အခ်ဳိရည္
အက္စစ္ပါဝင္မႈပိုမ်ားတဲ့ ရွတတအခ်ဳိရည္ေတြဟာ သြားေတြရဲ႕ ေႂကြလႊာကို ဖ်က္ဆီးပစ္ၿပီး သြားေတြကို အေရာင္စြန္းထင္းလြယ္ေစပါတယ္ ။
၅။ ဘယ္ရီသီးမ်ား
ဘလူးဘယ္ရီသီး၊ ခရမ္းဘယ္ရီသီး၊ ခ်ယ္ရီ၊ စပ်စ္သီး အပါအဝင္၊ အေရာင္သိသာတဲ့ အသီးေတြ၊ ေဖ်ာ္ရည္၊ မုန္႔တို႔ဟာ သြားကို အေရာင္စြန္းေစပါတယ္။
၆။ ေဆာ့
ပဲငံျပာရည္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး sauce၊ Curry Sauce အပါအဝင္ တျခား အေရာင္ရင့္တဲ့ Sauce ေတြဟာ သြားကို အႏၲရာယ္ ျဖစ္ေစပါတယ္။
၇။ အခ်ဳိ
အခ်ဳိ၊ သၾကားလံုး၊ ပီေက စတာေတြမွာ သြားကို အေရာင္စြန္းထင္းေစတဲ့ အရာေတြ အမ်ားႀကီး ပါဝင္ပါတယ္။ ဒါေတြကို စားၿပီးလို႔ လွ်ာေလးဟာ အေရာင္စံုျဖစ္ေနၿပီ ဆိုရင္ေတာ့ သင့္ရဲ႕ သြားလည္း မၾကာခင္ ဒီလိုမ်ဳိး ျဖစ္လာပါလိမ့္မယ္။ အၿမဲတမ္း စားေနတဲ့သူ မဟုတ္ရင္ေတာ့ ဒီျပႆနာကို သိပ္ၿပီး ႀကီးႀကီးက်ယ္က်ယ္ ခံစားရမွာ မဟုတ္ပါဘူး။
ဒီျပႆနာေတြကို ေရွာင္ၾကဥ္ဖို႔အတြက္ဆိုရင္. . .
(၁) ပိုက္ကိုအသံုးျပဳပါ
ပိုက္ကေနတစ္ဆင့္ စုပ္ေသာက္ရင္ သြားေတြ အေရာင္စြန္းတာကို ထိန္းခ်ဳပ္ႏိုင္ပါလိမ့္မယ္။ ပိုက္က ေသာက္တာေၾကာင့္ သြားနဲ႔ အရည္ထိေတြ႕မႈ နည္းသြားပါတယ္။ ဝိုင္၊ ေကာ္ဖီပူပူ တို႔ကို ပိုက္နဲ႔စုပ္ေသာက္ဖို႔ စိတ္မပါေပမယ့္ အေအး၊ ေဖ်ာ္ရည္၊ ေကာ္ဖီေအး၊ ကိုလာ တို႔ကိုေတာ့ ပိုက္နဲ႔ ေသာက္သင့္ပါတယ္။
(၂) ခ်က္ခ်င္း မ်ဳိခ်ပါ
သြားကို အေရာင္ထင္းေစတဲ့ အေအးေတြ၊ အစားအစာေတြကို ခ်က္ခ်င္းမ်ဳိခ်တာကလည္း ကူညီႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ မမ်ဳိခ်ခင္ ေသေသခ်ာခ်ာ ဝါးဖို႔ေတာ့ လိုပါတယ္။ အစားအစာ ေတြကို ပါးစပ္ထဲအၾကာႀကီး ငံုထားတာမ်ဳိးကို ေရွာင္သင့္ပါတယ္။
(၃) ပလုတ္က်င္းပါ
အစာစားၿပီးတုိင္း သြားတုိက္ဖို႔ဆုိတာ သိပ္အဆင္မေျပပါဘူး။ ဒါေပမယ့္ သြားေတြရဲ႕ ေႂကြလႊာဟာ အစာစားၿပီးလို႔ မိနစ္ ၃၀ ေလာက္ၾကာတဲ့အထိ သြားေတြကို ကာကြယ္ ေပးထားပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္အရင္ဆံုးေရနဲ႔ ပလုတ္က်င္းထားၿပီး ေနာက္မွ သြားတုိက္ပါ။Health
ဝုိင္လိုပဲ သြားေတြကို အေရာင္စြန္းေစတဲ့ Tannins ေတြ ပါဝင္ပါတယ္။ ေကာ္ဖီေတြဟာ Tochromogen ပါဝင္မႈျမင့္ေပမယ့္ သြားကို အေရာင္စြန္းေစတဲ့ Tannin ပါဝင္မႈကေတာ့ နည္းတဲ့အတြက္ လက္ဖက္ရည္ေသာက္တဲ့သူေတြရဲ႕ သြားဟာ ေကာ္ဖီေသာက္သူေတြ ထက္ ပိုၿပီးအေရာင္စြန္းႏိုင္ပါတ
၃။ ကိုလာ
အက္စစ္သဘာဝမ်ားၿပီး Chromogen မ်ားစြာပါတဲ့ ကိုလာဟာ သြားေတြကို သိသိသာသာ အေရာင္စြန္းေစပါတယ္။ အေရာင္ေဖ်ာ့တဲ့ တျခားအေအး (Soft Drink) ေတြဟာလည္း အက္စစ္သဘာဝရွိၿပီး တျခားအစားအစာေတြေၾကာင့္ သြားေတြ အေရာင္စြန္းရေအာင္ ကူညီေပးပါတယ္။ ခံုေပၚမွာ အေအးဘူးတင္ထားေလ့ရွိတဲ့သူေတ
၄။ ျပင္းေသာ အခ်ဳိရည္
အက္စစ္ပါဝင္မႈပိုမ်ားတဲ့ ရွတတအခ်ဳိရည္ေတြဟာ သြားေတြရဲ႕ ေႂကြလႊာကို ဖ်က္ဆီးပစ္ၿပီး သြားေတြကို အေရာင္စြန္းထင္းလြယ္ေစပါတယ္
၅။ ဘယ္ရီသီးမ်ား
ဘလူးဘယ္ရီသီး၊ ခရမ္းဘယ္ရီသီး၊ ခ်ယ္ရီ၊ စပ်စ္သီး အပါအဝင္၊ အေရာင္သိသာတဲ့ အသီးေတြ၊ ေဖ်ာ္ရည္၊ မုန္႔တို႔ဟာ သြားကို အေရာင္စြန္းေစပါတယ္။
၆။ ေဆာ့
ပဲငံျပာရည္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး sauce၊ Curry Sauce အပါအဝင္ တျခား အေရာင္ရင့္တဲ့ Sauce ေတြဟာ သြားကို အႏၲရာယ္ ျဖစ္ေစပါတယ္။
၇။ အခ်ဳိ
အခ်ဳိ၊ သၾကားလံုး၊ ပီေက စတာေတြမွာ သြားကို အေရာင္စြန္းထင္းေစတဲ့ အရာေတြ အမ်ားႀကီး ပါဝင္ပါတယ္။ ဒါေတြကို စားၿပီးလို႔ လွ်ာေလးဟာ အေရာင္စံုျဖစ္ေနၿပီ ဆိုရင္ေတာ့ သင့္ရဲ႕ သြားလည္း မၾကာခင္ ဒီလိုမ်ဳိး ျဖစ္လာပါလိမ့္မယ္။ အၿမဲတမ္း စားေနတဲ့သူ မဟုတ္ရင္ေတာ့ ဒီျပႆနာကို သိပ္ၿပီး ႀကီးႀကီးက်ယ္က်ယ္ ခံစားရမွာ မဟုတ္ပါဘူး။
ဒီျပႆနာေတြကို ေရွာင္ၾကဥ္ဖို႔အတြက္ဆိုရင္.
(၁) ပိုက္ကိုအသံုးျပဳပါ
ပိုက္ကေနတစ္ဆင့္ စုပ္ေသာက္ရင္ သြားေတြ အေရာင္စြန္းတာကို ထိန္းခ်ဳပ္ႏိုင္ပါလိမ့္မယ္။
(၂) ခ်က္ခ်င္း မ်ဳိခ်ပါ
သြားကို အေရာင္ထင္းေစတဲ့ အေအးေတြ၊ အစားအစာေတြကို ခ်က္ခ်င္းမ်ဳိခ်တာကလည္း ကူညီႏိုင္ပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ မမ်ဳိခ်ခင္ ေသေသခ်ာခ်ာ ဝါးဖို႔ေတာ့ လိုပါတယ္။ အစားအစာ ေတြကို ပါးစပ္ထဲအၾကာႀကီး ငံုထားတာမ်ဳိးကို ေရွာင္သင့္ပါတယ္။
(၃) ပလုတ္က်င္းပါ
အစာစားၿပီးတုိင္း သြားတုိက္ဖို႔ဆုိတာ သိပ္အဆင္မေျပပါဘူး။ ဒါေပမယ့္ သြားေတြရဲ႕ ေႂကြလႊာဟာ အစာစားၿပီးလို႔ မိနစ္ ၃၀ ေလာက္ၾကာတဲ့အထိ သြားေတြကို ကာကြယ္ ေပးထားပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္အရင္ဆံုးေရနဲ႔ ပလုတ္က်င္းထားၿပီး ေနာက္မွ သြားတုိက္ပါ။Health
No comments:
Post a Comment