Pages

၀လြန္း ပိန္လြန္းသူမ်ား


၀လြန္း ပိန္လြန္းသူမ်ား
ဘ၀တြင္ ေအာင္ျမင္မႈမ်ားရရွိရန္ ေအာင္ျမင္လုိသူတုိင္းကမိမိတို႔၏ အခ်ိန္မ်ားကို အက်ဳိးရွိရွိအသုံးခ်ၾကသည္။ ဘ၀တြင္ ေအာင္ျမင္မႈမ်ား၊ ႂကြယ္၀မႈမ်ားသည္ အေရးႀကီးသည္ မွန္ေသာ္လည္းထိုအရာမ်ားကို စံစားႏုိင္ရန္က်န္းမာေပ်ာ္ရႊင္ေနရန္လည္း အထူးလုိအပ္သည္။
က်န္းမာေရးေကာင္းမြန္ျခင္းဆိုသည္မွာ အနာေရာဂါကင္းရွင္း႐ုံ၊ ကိုယ္လက္အဂၤါျပည့္စုံ႐ုံ မဟုတ္ဘဲ စိတ္ပိုင္းဆုိင္ရာ ခ်မ္းသာမွသာ ျပည့္စုံႏုိင္ၿပီး ထိုကဲ့သို႔ က်န္းမာျခင္း၊ က်န္းမာေနသည့္အခ်ိန္တြင္ က်န္းမာျခင္းအက်ဳိးကို အေလးထားမႈနည္းပါးေၾကာင္း သားဖြားမီးယပ္အထူးကုဆရာ၀န္ႀကီး တြဲဖက္ပါေမာကၡေဒါက္တာ စိုးလြင္ကသုံးသပ္သည္။

လူအမ်ားစုသည္ အလွအပ အတြက္ အာ႐ုံစိုက္မႈမ်ားၾကေသာ္လည္း က်န္းမာေသာ အေျခအေနတစ္ခုျဖစ္ေပၚရန္ကိုမူ အာ႐ုံစူးစုိက္မႈနည္းပါးေနေသးသည္။
လူတစ္ဦးသည္ ရွိသင့္သည့္ကိုယ္အေလးခ်ိန္တစ္ခုအား မျဖစ္မေန ထိန္းသိမ္းထားသင့္ၿပီး ၀လြန္းေသာ ခႏၶာကိုယ္အေလးခ်ိန္၊ ပိန္လြန္းေသာ အစြန္းေရာက္ အေျခ
အေနမ်ားကေနာက္ဆက္တဲြ က်န္းမာေရးအားထိခိုက္လာႏုိင္ေစေၾကာင္း သိရသည္။ ထို၀ျခင္း၊ ပိန္ျခင္းမွာလည္း ေန႔စဥ္စားသုံးသည့္ အစားအေသာက္မ်ား၏ စားသုံးမႈပုံစံ၊ ပါ၀င္ေသာ ကယ္လိုရီမ်ား၊ အျခားအေျခအ ေနမ်ားက ျဖစ္ေပၚေစေၾကာင္း သိရသည္။

၀လြန္းျခင္း၊ ပိန္လြန္းျခင္း၏ ေနာက္တြင္ ေရာဂါမ်ားလည္း ကပ္ၿပီးပါလာေလ့ရွိၾကသည္။ အလြန္၀သည့္ ခႏၶာကိုယ္သည္ ကင္ဆာေရာဂါမ်ားအား ဖိတ္ေခၚေနၿပီး ရင္သားကင္ဆာ၊ သားအိမ္ ကိုယ္ထည္ကင္ဆာ၊ အူမႀကီးကင္ဆာ၊ သည္းေျခအိတ္ကင္ဆာမ်ား ျဖစ္ပြားေစႏုိင္သည့္ အလားအလာလည္း မ်ားျပားေၾကာင္း သိရသည္။
“သိပ္၀လာရင္ လႈပ္ရွားမႈေတြ ေႏွးေကြးလာတယ္။ ေျခ ေထာက္က ခႏၶာကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို သယ္ထားရတာ ျဖစ္တဲ့အတြက္ ၾကာရင္ဒဏ္ရာရလာတယ္။ ဒူးေတြ နာလာၾကတယ္။ လႈပ္ရွားမႈနည္းပါးလာတဲ့အတြက္ ကိုယ့္ကိုယ္ကိုယ္ ယုံၾကည္မႈေတြလည္း နည္းပါးလာတယ္”ဟု ေဒါက္တာ စုိးလြင္က ေျပာသည္။

ကိုယ္၀န္ေဆာင္ခ်ိန္တြင္ လည္း ျပႆနာမ်ား ရင္ဆုိင္ရ ႏုိင္ၿပီး ေပါင္မျပည့္သည့္ ကေလးေမြးဖြားႏုိင္ျခင္း စသည္မ်ားအျပင္ ခဲြစိတ္ၿပီးသည့္အခါတြင္လည္း အနာက်က္ျခင္းေႏွးျခင္း၊ ေသြးေၾကာမ်ား ပိတ္ျခင္းစသည္မ်ား ခံစားရႏုိင္သည္။
ပိန္သည့္ သူမ်ားတြင္လည္း အဆီနည္းပါးသျဖင့္ အဆီမွတစ္ဆင့္ ျဖစ္ေပၚလာသည့္ မေဟာ္မုန္းမ်ား နည္းပါး၍ ခႏၶာကိုယ္ အလွအပမ်ား မျဖစ္လာျခင္း၊ထို႔အျပင္ ပုံမွန္ရာသီမလာျခင္း၊ ပုံမွန္ရာသီမလာသည့္အတြက္ သားဥမေႂကြျခင္းျဖစ္၍ ကေလးရႏုိင္ရန္ မလြယ္ကူျခင္း၊ ကေလးအလြယ္တကူ ျပတ္က်ႏုိင္ျခင္း၊ ေပါင္မျပည့္သည့္ ကေလးမ်ား ေမြးဖြားႏုိင္ျခင္းစသည့္အေျခအေနမ်ားလည္း ျဖစ္ေပၚေစႏုိင္သည္။

“အေလးခ်ိန္ကို အမွန္ကန္ ဆုံးျဖစ္ေအာင္ တြက္ခ်က္ထားတာေတြလည္းရွိတယ္။ အမ်ဳိးသမီးတစ္ေယာက္ဆို အရပ္ ၅ ေပဆုိရင္ ေပါင္ ၁၀၀ က ပုံမွန္ပဲ။ ၅ ေပထက္ တစ္လက္မေက်ာ္တုိင္း ၅ ေပါင္တက္သြားရမယ္။ ေယာက်္ားေလးဆိုလည္း ၅ ေပမွာ ၁၀၆ ေပါင္ရွိရမယ္။ တစ္လက္မ တက္လာတုိင္း ၆ ေပါင္တက္သြားတဲ့ႏႈန္းနဲ႔ တြက္ခ်က္ႏုိင္တယ္။ အဲဒါရလာတဲ့အေလးခ်ိန္က ရွိသင့္ရွိထုိက္တဲ့ အေလးခ်ိန္ပဲ” ဟု ေဒါက္တာစိုးလြင္က ေျပာၾကားသည္။
အစာစားသုံးသည့္ ပုံစံသည္လည္း က်န္းမာေရးအားေကာင္းမြန္ေစသင့္ေသာ္လည္း စားလုိက္သည့္အစာသည္ အာဟာရမျဖစ္ဘဲ အဆိပ္ျဖစ္သြားေစသည့္ အစား
အေသာက္မ်ားလည္းရွိသျဖင့္ ဆင္ျခင္သင့္ေၾကာင္းသိရသည္။

အစာစားသုံးသည့္အခါတြင္ စားလုိက္ၿပီးဆိုးက်ဳိးမ်ားျဖစ္ ေစသည္မ်ားလည္းရွိရာ အစာစားသည့္အခါ မဆာလွ်င္ မစားျခင္း၊ အလြန္အကၽြံျပည့္တင္းေစရန္ စားျခင္းမွ ေရွာင္ၾကဥ္ျခင္း၊ မိမိႏွင့္မတည့္သည့္ အစားအစာမ်ားအားဆင္ျခင္ျခင္း၊ အားနာ၍စားျခင္းမွ ေရွာင္ၾကဥ္ျခင္း၊ ႏွေျမာ၍ စားျခင္းအားဆင္ျခင္ျခင္း၊ အလကားရ သည့္အတြက္ အမ်ားအျပားစားသုံးျခင္းမ်ားသည္ မိမိအား ေ၀ဒနာမ်ားသာ ျဖစ္ေစႏုိင္သည္အား သတိျပဳသင့္ေၾကာင္း သိရသည္။
“အစာစားၿပီးတဲ့အခါ စားၿပီးရင္ ေက်နပ္မႈရွိရမယ္။ အစာအစားက လုိအပ္တဲ့ဗီတာမင္ဓာတ္ေတြနဲ႔လည္းညီညြတ္မွ်တရမယ္။ နည္းနည္းနဲ႔ ခဏခဏစားရမယ္။ ၿပီးေတာ့ ျဖည္းျဖည္းနဲ႔ေၾကညက္ေအာင္ စားသင့္တယ္”ဟု အဆိုပါ ဆရာ၀န္ကေျပာသည္။
အစားအစာမ်ားအား ျဖည္းျဖည္းစားသင့္သည့္အေၾကာင္းမွာ ဦးေႏွာက္အတြင္းရွိ အစားအစာ လိုအပ္မႈကို ထိန္းခ်ဳပ္သည့္ အစိတ္အပိုင္းမ်ားသည္အစားအေသာက္ စား သည့္အခါ ဗုိက္ျပည့္၊ မျပည့္ ဆုံးျဖတ္ႏုိင္ရန္ အခ်ိန္ မိနစ္ ၂၀ လိုအပ္သည့္အတြက္ထမင္းစားသည့္အခါ မိနစ္ ၂၀ ခန္႔ၾကာေအာင္စားသင့္ေၾကာင္း သိရသည္။

“အစားအေသာက္ စားတယ္ဆိုတာ တစ္ရက္တည္းအတြက္ စားတာမဟုတ္ပါဘူး။ တစ္သက္ လုံးစားရမွာျဖစ္တဲ့အတြက္ သတိထားၿပီး အဆိပ္မျဖစ္သြားေစ ေအာင္ သတိထားသင့္တယ္”ဟု ေဒါက္တာစိုးလြင္က ေျပာၾကားသည္။ မိမိတြင္ ခံစားေနရသည့္ ေရာဂါေ၀ဒနာမ်ားမရွိေသာ္လည္းစိတ္ဓာတ္က်ေနတဲ့သူတစ္ေယာက္အား က်န္းမာသည္ဟု သတ္မွတ္၍ မရႏုိင္ဘဲလူတစ္ေယာက္အ ေန ေပါင္းသင္းဆက္ဆံေရး၊ စိတ္ပုိင္းဆုိင္ရာ၊ ႐ုပ္ပိုင္းဆုိင္ရာေတြ ျပည့္စုံေနရန္လည္း လိုအပ္ေၾကာင္း ေဒါက္တာစိုးလြင္က ဆီဒိုးနားဟို တယ္တြင္ ျပဳလုပ္ခဲ့သည့္ က်န္းမာေရးေဟာေျပာပဲြ၌ ေျပာၾကားခဲ့သည္။
အမ်ဳိးသမီးမ်ားအေနျဖင့္ လည္း မိမိ၏ အလွအပတရား တစ္ခုအတြက္သာ မဟုတ္ဘဲက်န္းမာသည့္ ခႏၶာကိုယ္တစ္ခုျဖစ္ေစရန္အတြက္ အစားအေသာက္မ်ား ဆင္ျခင္စားသံုးျခင္းအျပင္ အသက္အႏၲရာယ္ကိုပါ ထိခိုက္ႏုိင္သည့္ ကူးစက္ေရာဂါမ်ားျဖစ္ေသာ သားအိမ္ေခါင္းကင္ဆာ၊ ရင္သားကင္ဆာကဲ့သို႔ ေရာဂါမ်ားအား ႀကိဳတင္ ကာကြယ္သည့္ နည္းလမ္း မ်ားႏွင့္ မိမိကိုယ္အား ကာကြယ္သင့္ေၾကာင္း သိရသည္။

ေနာက္ရာစုႏွစ္ ၂ ခု ေလာက္တြင္လည္း ကူးစက္ေရာဂါမ်ားမရွိသည့္ အစားအေသာက္ ေၾကာင့္ ျဖစ္ပြားသည့္ ေသြြးတိုး ေရာဂါ၊ ႏွလုံးေရာဂါ၊ ဆီးခ်ဳိေရာ ဂါမ်ားေၾကာင့္လည္း အသက္ေသဆုံးမႈမ်ားျပားလာႏုိင္ေၾကာင္း ကၽြမ္းက်င္ဆရာ၀န္မ်ားက အႀကံျပဳေျပာၾကားထားသျဖင့္ ဂ႐ုစိုက္၍ စားေသာက္သင့္ေၾကာင္း သိရွိရသည္။

No comments:

Post a Comment